Foto reportaža: OBILJEŽENA STOTA OBLJETNICA ROĐENJA PJESNIKA GRIGORA VITEZA – DJELO UNIVERZALNOG KARAKTERA BLISKO ČOVJEKU

790 0

PJESNIKA GRIGORA VITEZA TREBA SLAVITI, ALI I ČITATI NJEGOVE PJESME, KAZAO JE KNJIŽEVNIK TITO BILOPAVLOVIĆ

GORNJI BOGIĆEVCI, 15. veljače 2011. – Danas je u Gornjim Bogićevcima pod pokroviteljstvom Vlade RH, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstva kulture, Općina Gornji Bogićevci i

Narodne knjižnica i čitaonica „Grigor Vitez“ počelo obilježavanje 100-te obljetnice rođenja pjesnika Grigora Viteza. Na mjesnom groblju u Kosovcu položeni su će se vijenci i zapaljene svijeće na pjesnikovom grobu, a svečani program održan je u Hrvatskom seljačkom domu u Gornjim Bogićevcima. Nazočne, među kojima su bili, pjesnikova kćerka Olga Vitez- Babić, Marina Tatalović, izaslanica potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca, Mato Tustanić izaslanik župana brodsko-posavskog Danijela Marušića, predstavnici navedenih ministarstava, Društva Hrvatskih književnika, Vijeća srpske nacionalne manjine Brodsko-posavske županije na čelu s Slavkom Ćićom, Živorad Simić, konzul Republike Srbije u Vukovaru, te brojni drugi pjesnikovi štovatelji, pozdravio je općinski načelnik Pavo Klarić ističući napore koji se godinama ulažu u obilježavanje spomena na pjesnika da se, kako je kazao, ne zaboravi djelo sina ovoga kraja.

– Osjećaj je životne zahvalnosti što sam ga uopće u životu upoznao i dobio nagradu koja nosi njegovo ime i što knjiga za koju sam dobio nagradu govori o kraju u kojem sam rođen, a u kojem je rođen i nažalost sahranjen Grigor Vitez. Nije loše spomenuti da je Grigor Vitez, što je dana više puta ovdje rečeno, utemeljitelj hrvatske poezije za djecu. Tko got nije od mlađih pisaca i sadašnjih suvremenika nije učio na Grigoru Vitezu sumnjam da se u hrvatskom jeziku i hrvatskom pjesništvu dobro snalazi. Ljudima bih preporučio da slave pjesnika, što je pohvalno, ali i da bi bilo dobro i da ga čitaju – kazao je Tito Bilopavlović, jedan od dobitnika Nagrade „Grigor Viterz“ i poseban gost na ovoj svečanosti koji je sa nekoliko svojih pjesama oduševio sve okupljene u Hrvatskom domu. Njegovim stihovima posebno su se oduševili učenici iz OŠ Okučani i djeca iz Centra za predškolski odgoj „Grigor Vitez“ Nova Gradiška, koja su recitirala stihove Grigora Viteza i na njegove stihove izvela scenski prigodan program.

– Jako mi je drago što vidim da je velik interes za Vitezovo djelo. Riječ je o velikom hrvatskom piscu koji je pisao za djecu, a čije je djelo zapravo djelo univerzalnog karaktera, blisko svakom čovjeku. Ono se kao djelo svakog pisca obraća djetetu, koje je njegov čitatelj. Ono se obraća i svakom čovjeku koji je sposoban prepoznati dijete u sebi. To je djelo koje nosi iznimnu humanističku poruku i danas, u vremenu u kojem još uvijek osjećamo posljedice poratnih zbivanja, različitih trauma i tranzicijskih problema, moralnih i ekonomskih trzavica. To je djelo koje nam danas može puno toga reći – rekla je o djelu Grigira Viteza dr. Marina Protrka, docentica na Filozofskom fakultetu za noviju hrvatsku književnost. 

Obilježavanje obljetnice omiljenog dječjeg pjesnika Grigora Viteza nastavit će se u svibnju Vitezijadom u OŠ Okučani, susretom učenika osnovnih škola iz Hrvatske koje nose pjesnikovo ime. U svim školama koje nose pjesnikovo ime također će se tijekom godine obilježiti obljetnica njegovog rođenja. Spomen ploča na pjesnikovoj rodnoj kući u Kosovcu biti će postavljena 16. rujna. Završna manifestacija proslave 100-ta godišnjice rođenja pjesnika i znanstveni okrugli stol održati će se u Gornjim Bogićevcima 23. studenog.  

 

 

GRIGOR VITEZ

Pjesnik, dječji pisac i prevoditelj, rođen u Kosovcu pokraj Okučana 15. veljače 1911. Godine. Umro je u Zagrebu 23. studenog 1966. Godine, a sahranjen na mjesnom groblju u Kosovcu. Prije Drugog svjetskog rata bio je učitelj, a poslije je radio u Ministarstvu prosvjete i kao urednik u izdavačkoj kući „Mladost“. Pisao je poeziju za djecu i odrasle („Sto vukova“, „Kad bi drveće hodalo“, „Gdje priče rastu“), a prevodio je s ruskog, francuskog i slovenskog jezika. Njegovom poezijom dominiraju jednostavne i neposredne lirske slike u tradiciji poetskog izraza Dobriše Cesarića. Stihovi skladni i muzikalni, a svojim je pjesmama zbog aktualnosti i duhovitih poanti osvojio široki krug čitatelja. Objavio je nekoliko poetskih zbirki među kojima se ističu: „Pjesme“, „Naoružane ruže“, „Povjerenje života“ i „Kao lišče i trava“.

Najpoznatije su pjesme za djecu. U Autobiografiji piše slijedeće: Najveći utjecaj na moje pisanje stihova za djecu ima moje djetinjstvo, priroda i doživljene slike.

Tito Bilopavlović  

Pavo Klarić

Pavo Klarić i konzul Živorad Simić

 

Related Post