ODRŽANO ŠESTO POKLADNO JAHANJE U BODOVALJCIMA

5334 0

BODOVALJCI – Zahvaljujući Udruzi „Pokladno jahanje“  Bodovaljci  mještani Bodovaljaca i njihovi gosti danas u po petu put mogli uživati u ljepoti  konja i biti sudionici još jedne manifestacije   pokladnog jahanja čiji je cilj od zaborava sačuvati stari običaj  i prisjetiti se vremena kada su svečano odjeveni graničari  obilazili svoje suborce na graničnim postajama, noseći im pokladno jelo i  piće.

Konjanici su se okupili  ispred Društvenog doma gdje su ih je pozdravili Branko Matije4vić u ime organizatora i  Igor Jurišić, načelnik Općine Vrbje koji je  otvorio  ovo manifestaciju. Povorka  konjanika  uz pratnju tamburaša i pjesmu krenula je   kroz selo. Na punktovima  su ih  zaustavljali mještani  da se  okrijepe i zapjevaju.

Nakon što je povorka konjanika, u kojoj je bilo više od 50 jahačica i jahača,  pošla kroz selo narodno veselje nastavljeno je u  Društvenom domu gdje je  nastupio KUD „Vrbje“, a potom je   okupljene zabavljao   tamburaški sastav „Legatto“.

-Drago  mi je što se šesti put održalo pokladno jahanje u Bodovaljcima. Moram istaknuti da su svi mještani uključeni u ovu manifestaciju i okitili kuće.  Općina Vrbje podržava sve aktivnosti koje organizira udruga Pokladno jahanje, a jedna je i utrke  konja i zaprega koja se održava u srpnju. Pokladno jahanje je centralni  godišnji događaj u Bodovaljcima i njena glavna aktivnost. Ove godine je bilo više jahača nego inače. Došli su i prijatelji iz Širokog Polja zahvaljujući predsjedniku udruge Željku Matijeviću, koji sa svojim konjima  sudjeluje na  raznim manifestacijama, a bio je i u Širokom Polju. Došli su i konjanici  iz naše i susjednih županija. Veseli što je  puno mladih ljudi, posebno djevojaka, koji gaje ljubav prema konjima  i čuvaju  slavonsku tradiciju i običaje- kazao je načelnik Igor Jurišić.

Šesto pokladno jahanje  u Bodovaljcima organizirano je  uz potporu Općine Vrbje, Brodsko-posavske županije  i brojnih sponzora

Related Post