POČELA IZGRADNJA: Predstavljen projekt izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta u Rešetarima vrijedan 5,1 milijun kuna

2087 0

Autor Franjo Samardžić

REŠETARI, 27. rujna 2019. – Danas je prezentiran projekt Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području Općine Rešetari koje će se izgraditi pored saniranog odlagališta otpada. Danas je objavljen i početak radova. Ovo je jedan u nizu EU projekata koji se provodi na području općine Rešetari. Kada se izgradi bit će to najveće reciklažno dvorište u Hrvatskoj, uz koje će se, kako je najavio načelnik Zlatko Aga, izgraditi i reciklažno dvorište za građevinski otpad. Izvođač radova je „Promet građenje“ iz Požege, a nadzor radova povjeren je tvrtki INGRI iz Ruščice.
O projektu koji je od velikog značaja za Općinu Rešetari i njeno stanovništvo govorili su Senka Vranić iz konzultantske tvrtke Sintagma i općinski načelnik Zlatko Aga.
Kako je kazala Senka Vranić, radi se o projektu koji će trajati godinu dana. Započeo je u ožujku ove godine, a u ožujku slijedeće godine bit će izgrađeno i opremljeno reciklažno dvorište. Do sada je provedeno niz raznih pripremnih aktivnosti i proveden postupak javne nabave koji je zaključen potpisivanjem ugovora s izvođačem radova, odabirom nadzornog inženjera i tvrtke koja će upravljati projektom – kazala je Senka Vranić.
-Nakon sanirane deponije otpada u vrijednosti od 22 milijuna kuna, koja je završena prije dvije godine, Općina Rešetari je planirala i reciklažno dvorište u vrijednosti 5,1 milijun kuna. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda putem Ministarstva zaštite okoliša i energetike. EU sufinancira projekt u iznosu od 4,1 milijun kuna – kazao je načelnik Zlatko Aga.
Zadovoljna je bila danas i predsjednica Općinskog vijeća Milka Perković. Zahvalila se načelniku Zlatku Agi i svima koji su sudjelovali u pripremi projekta, te posebno članovima Općinskog vijeća koji su u ovom mandatu donijeli niz značajnih odluka, među kojima je o odluka o izgradnji reciklažnog dvorišta.
Izgradnja reciklažnog dvorišta doprinosi povećanju stope odvojeno skupljenog komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalište, te doprinosi smanjenju količina CO2 i čuvanju prirodnih resursa zbog mogućnosti recikliranja. Kroz edukaciju stanovništva osigurava se prevencija nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada koji se može reciklirati i ponovna uporaba korisnih sirovina iz otpada.
Stanovništvo koje gravitira prema Općini Rešetari imat će direktnu korist od izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta jer je ono osnovni preduvjet za poboljšanje sustava odvojenog prikupljanja otpada „od vrata do vrata“, što će u konačnici dovesti do toga da kućanstva imaju manje mjesečne račune za odvoz otpada. Stanovništvo će imati korist od projekta i na način da će imati uređeno mjesto na kojem će moći odložiti problematični otpad umjesto da ga odbacuje s komunalnim otpadom ili u prirodu. Pokretanjem reciklažnog dvorišta otvorit će se jedno radno mjesto za osobu iz evidencije nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Related Post