PODRUČJE ŽUPANIJE USKORO BEZ MINA

954 0

Razminiranje u vrijednosti 4,5 milijuna kuna obavit će se na području Trnave, Mašićke Šagovine, Žuberkovca i Širinaca

 

Slavonski Brod 8. rujna 2015. – Ugovor o razminiranju i pretraživanju minski zagađenih poljoprivrednih površina i okućnica potpisan je danas u velikoj vijećnici županijske uprave. Ugovor su potpisali župan Danijel Marušić u ime Brodsko-posavske županije, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec, te izvoditelj radova tvrtka “Neutral” d.o.o. iz Osijeka koju je zastupao njezin vlasnik Domagoj Lajoš.

 

Projekt „Razminiranje poljoprivrednog zemljišta” iz programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., a u sklopu kojeg će se provesti i razminiranje dijelova naše županije, financira se iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj sa 85% i Državnog proračuna sa 15% . Vrijednost troškova razminiranja prema provedenoj javnoj nabavi iznosi 4.501.481,25 kn i njime je obuhvaćena površina od 857.425 m2.

 

Radovi pretraživanja i razminiranja, provode se kako bi se vlasnicima okućnica i poljoprivrednih površina omogućilo gospodarenje svojom imovinom i nastavak poljoprivredne proizvodnje na području naselja Trnava, Mašićka Šagovina, Žuberkovac i Širinci. Područje na kojem će se provoditi spomenuti radovi obuhvaća 96,13 % poljoprivrednih površina, poljskih putova i okućnica, dok su 3,87 %, nepoljoprivredne površine, odnosno šumsko zemljište, prosjeke i vodotoci. Ono što valja posebno istakuti je da će se realizacijom ovog projekta razminirati sve poljoprivredne površine u našoj županiji, a temeljem Plana humanitarnog razminiranja za 2015. godinu Brodsko – posavska županija, koja trenutno ima 5,85 km2 minski sumnjivog prostora, u potpunosti će se osloboditi minske opasnosti.

Related Post