POŽEŠKA KULENIJADA: Možda se nekada zvala kulinijada !?

856 0

Tekst i foto Franjo Memedović
Eto dođe i ovogodišnja ,,Požeška kulenijada”, kako ovu manifestaciju najpoznatije slavonske gastronomske delicije sadašnji organizatori nazivaju i koju kao takvu najstarijom na području Slavonije smatraju.

Istina je, i ne treba puno provjeravati, da je KULINIJADA u Požegi , najstarija prezentacija i natjecanje majstora KULINA i da su sve ostale manifestacije takvoga tipa upravo nastale po ugledu na ovu požešku. Ono što bi poradi druge istine i činjenice trebalo provjeriti je, da li se na početku prije četrdesetak godina, i dobar broj godina poslije, ovaj festival njegova veličanstva KULINA upravo KULINIJADOM nije nazivao ?

Zašto ovakvo pitanje i čemu ova provjera ? Pa iz jednostavnog razloga istine i točnosti, te zbog sporenja oko razumijevanja i poštivanja imena najsvetije gastronomske delicije slavonskih prostora, KULINA. Ako se stoljećima u Slavoniji KULIN KULINOM nazivao i ako se prije četrdesetak godina natjecanje proizvođača KULINA u Požegi KULINIJADOM zvalo, kako to da u ovo današnje vrijeme KULIN Kulenom se zove, a ocjenjivanje kvalitete ove delicije Kulenijada postade?

Iz ovog razloga molio bi ovu provjeru , ne želeći ulaziti u nikakve polemike jer za njih i nema previše prostora , pošto se tradicijske i povijesne činjenice, a pogotovo imena, ne mogu i ne smiju mijenjati kako se kome prohtije i kako kome iz bilo kojih razloga na pamet padne.

Ako se ,,Požeška kulenijada” u svojim počecima i nastajanju tako nazivala , ja se svima onima koji naš slavonski KULIN, Kulenom nazivaju, kao i organizatorima ove manifestacije javno ispričavam, uz napomenu i tvrdnju, da će za pravog Slavonca i Šokca KULIN uvijek KULINOM se zvati i takav ostati, pa živio on u Slavoniji , Irskoj ili Njemačkoj.

Related Post