PREDSTAVLJEN 14. GODIŠNJAK ORGANKA MATICE HRAVTSKE

514 0

NOVA GRADIŠKA, 12. lipanj 2014. – Sinoć u Gradskoj vijećnici predstavljen 14. godišnjak ogranka Matice hrvatske Nova Gradiška još je jedna potvrda da uredništvo na čelu s prof. Josipom Ostićem nastavlja stoljetnu zadaću

Matice hrvatske, djeluje kulturno i prosvjetiteljski, ukazuje i upozorava na anomalije u društvu i propuste aktualne vlasti.

 

Još je to jedna u nizu hvale vrijednih kronika s osvrtima na događaje u protekloj godini, zdravstvenim, kulturnim, duhovnim i drugim temama, o ljudima i zbivanjima iz prošlosti i vremena koje sada na neki način obilježavaju Novu Gradišku i novogradiški kraj.

Urednik Josip Ostić i Uredništvo u kome su V. Bagarić, N. Šerić, E. Kraljić, T. Marušić, J. Ostić i Prpić u ovom je broju okupilo 30 autora koji su svojim tekstovima i prikazima otvorili nove vidike daljnje i novije prošlosti vezane za Novu Gradišku, ali i napravili iskorak osvrćući se na aktualna društvena zbivanja i događanja koja su izazvala reagiranje javnosti u Hrvatskoj.

Predstavljajući sadržaj i autore prof. Josip Ostić je istaknuo kako je Godišnjak do 13. broja bio zavičajna čitanka, a da se potom otvara širim temama koje Hrvatskoj nanose štetu. U prošlom broju su to bili hrvatski generali, a u ovom odnos prema hrvatskom jeziku. U rubrici „Matica hrvatska“ upozorava na nerazumnu odluku ministarstva znanosti, obrazovanja i športa na naprasno raspuštanje Vijeća za normu hrvatskoga standardnoga jezika. Kako je istaknuo, to čini zbog povijesne uloge Matice hrvatske u borbi za naš identitet objavljivanjem prijedloga zakona o javnoj uporabi hrvatskoga jezika koji su pripremila upravna tijela MH.

Miroslav Prpić, dipl. ing arh. govorio je o knjizi u pripremi Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1992. autora Vlade Radošića, te o svom prilogu u rubrici kultura pod naslovom Neočekivano otkriće – Još 350 godina povijesti ! Radi se o kapeli Svih Svetih na gradskom groblju i novim saznanjima da je to izvorna romanička crkva, najstarija crkva u Novoj Gradiški koja je vjerojatno bila sjedište župe Prvča.

Dr. med. Antun Lisec, govorio je o zdravstvenom odgoju u školama i temi Razlozi protiv nemoralnog odgoja o kojoj piše u Godišnjaku. Kazao je da se radi o pokušaju izmjene civilizacije, guranju u nemoral i nemoralnom odgoju. Zbog toga je kritizirao sadašnju vlast, pozvao je na budnost i kazao da se to ne smije dozvoliti.

Predstavljajući svoj prilog Psihosocijalni problemi i potrebe hrvatskih branitelja u rubrici zdravstveno prosvjećivanje, mr. Ljiljana Lukačević je kao zamjenica gradonačelnika zahvalila članovima ogranka MH što su ustrajni čuvari hrvatske baštine i graditelji hrvatskog identiteta.

Pater Domagoj Šimunović je kao predstavnik Ogranka Matice hrvatske Slavonski Brod je istaknuo vrijednost Godišnjaka po kome bi se trebao ravnati i koristiti iskustva i brodski ogranak. On i brodski matičari raduju se i budućoj suradnji.

Ovaj događaj uveličala je svojom pjesmom pjevačka skupina „Slavča“.

 

foto: Momir Divjak – ngbuntovnici.hr

 

Related Post

DAN RUŽIČASTE VRPCE

Autor - 06/10/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 6. listopad 2012. – Već trinaestu godinu zaredom u više od 30 gradova diljem Hrvatske organizira se humanitarna…