PRIOPĆENJE O „JAVNOM PRIOPĆENJU BIVŠIH SUDIONIKA NEZAVISNE LISTE GRUPE BIRAČA – ŽELJKO BIGOVIĆ“

1105 0

Priopćenje Željka Bigovića i kandidata s Nezavisne liste grupe birača – ŽELJKO BIGOVIĆ upućeno medijima koji su objavili „Javno priopćenje bivših sudionika Nezavisne liste grupe birača – Željko Bigović“. Nakon priopćenja ORAH-ovih kandidata o napušanju „Bigovićeve liste“

ostali su kandidati održali sastanak i, time nimalo iznenađeni, zaključili kako je to bilo i očekivano, s obzirom na pritiske i neutaživu želju Dejana Ivankovića da „uđe“ u Gradsko vijeće. Zato, ucilju promicanja demokracije i prava javnosti na istinitu informaciju,želimo ukazati na namjerno prešućenu pozadinu političko-medijskoga obračuna ORAH-ovaca sa Ž. Bigovićem i s drugim kandidatima s Liste.

 

 

Iako su svima dobro znani povod, uzroci i interesi koji su doveli do prijevremenih izbora u Novoj Gradiški, autori ovoga Priopćenja političke događaje interpretiraju onako kako im to odgovara u dnevnopolitičke svrhe (a još jučer mislili su i govorili suprotno?!).Već nakon izbora bilo je evidentno kako je jedini cilj ORAH-a osigurati Dejanu Ivankoviću mjesto gradskog vijećnika, što je sasvim legitimno, ali insistiranje na konstituiranju Gradskog vijeća bez transparentnog političkog dogovora razotkrilo je mogućnost političke trgovine za „račun i obraz“ naše Liste. Ucjene D. Ivankovića za mjestom gradskog vijećnika ukazale su na moguću„sigurnu ruku“ s naše Liste, a kako je to nakon izbora tvrdio SDP (Je li dr. Boris Lovrić „manje vrijedan“ gradski vijećnik od D. Ivankovića?). Osim za ORAH, drugim je kandidatima s Liste bilo nemoralno i nedopustivo trgovati bilo za interese pojedinca ili stranke. A dobro je znano što se sve nudilo našim vijećnicima (ne samo iz HSLS-a), te koga se ucjenjivalo i kome se prijetilo!Tvrdeći (za HSLS) kako „ je to obično insinuiranje i dodvoravanje ne bi li se zadobilo Bigovićevo povjerenje“ ORAH-ovci moraju javno reći tko u čije ime tako govore ih je za to ovlastio, a toga se ne odriču oni koji su to činili?

Dakako, zahvaljujemo se našim mladim ORAH-ovcima na poduci kako „većina političara nikako da shvati da je politika znanost…“, no mi „priučeni i neprosvjetljeni “lokalni političari:doktori, profesori, učitelji, inženjeri i ostali s NEZAVISNE LISTE GRUPE BIRAČA – ŽELJKO BIGOVIĆ, prije svega, i nadalje ćemo, u politici i u životu, insistirati na ljudskom poštenju, znanju i stručnim kompetencijama, dosljednosti i pravičnosti, te na svemu što i pojedinca i društvo čini boljim i uspješnijim. A autore Priopćenja pitamo je li u skladu s ORAH-ovim znanstvenim političkim pristupom i „skidanje“ fotografija i brisanje ljudi, kako to oni izrijekom zahtijevaju od Ž. Bigovića? Za nas je to krivotvorenje povijesti i svima je dobro znano u kojemu su režimu, preko noći, nestajali ljudi, i to ne samo s fotografija, nego s lica zemlje. Zato, mi nećemo brisati imena i skidati s fotografija NJIH koji više nisu s nama.

A osobito sramotno za sve ORAH-ovce je javno vrijeđanje članica HSLS-a, ErnestineStraga-Šašić, Lovorke Kovačević-Poletto i Renate Matijašević, za koje autori tvrde kako ih je Marija Karlovčan-Subić „regrutirala“ na Listu. Zar se ove naše ugledne sugrađanke, koje aktivno sudjeluju i pridonose kulturnom i javnom životu Nove Gradiške, uz to su i požrtvovne majke, supruge, kćeri,… ne znaju misliti „svojom glavom“ i našim se mladim ORAH-ovcima čine nesposobnima za donošenje vlastitih političkih odluka? Ovakvo njihovo razmišljanje, osim što je nekulturno i necivilizirano, ujedno je diskriminirajuće za sve žene,ne samo one u politici. I zato, od D. Ivankovića i novogradiškog ORAH-a očekujemo (tražimo)javnu ispriku? (Imate li vi ORAH-ovci majku, sestru, djevojku, prijateljicu,… ? Koliko ih poštujete?)

Željko Bigović osobno se očitovao na od notornih podmetanja u Priopćenju:

Nisam ja pitao Ivankovića da se ORAH priključi„mojoj“ listi, već su oni prepoznali moj rad, postignute rezultate i uspješnu politiku koju sam provodio kao gradonačelnik te„vrebajući“ priliku s kim će na izbore. Već u početku jasno sam naglasio kako ta lista biti bez predznaka bilo koje političke stranke i da izlazim na izbore samo kao nositelj nezavisne liste građana.

Kako sam cijeli svoj radni vijek proveo u neposrednom gospodarstvu i nikada nisam živio od politike, uvijek sam se politikom bavio na odgovoran, pošten i transparentan način – i kao član HDZ-a i kao gradonačelnik – tako se želim baviti politikom i u budućnosti. Zato nije razumijem D. Ivankovića, koji ima teške egzistencijalne probleme i neriješena životna pitanja, a odbio je nuđeni posao u skladu sa svojom kvalifikacijom (s pristojnim mjesečnim primanjima). On rješenje svojih životnih teškoća,isključivo, traži putem politike i otuda njegova želja i pritisak za ulaskom u Gradsko vijeće! Napominjem kako njegov rad u svezi s predizbornim aktivnostima nije bio volonterski, kao što su to činili drugi kandidati, nego je bio plaćen.

Tumačenje i interpretacija odluka Gradskog odbora HDZ – a, a koje su bile iznuđene pritiscima i prijetnjama svima znanih gramzivih HDZ-ovih ucjenjivača (koji i danas vode HDZ Nove Gradiške), isključivo zbog njihovih osobnih interesa, prljava su podmetanja od strane samih autora (i njihovih političkih mentora). Naime, vodstvo novogradiškog (i županijskog) HDZ-a, odgovorno je za krah Domoljubne koalicije na proteklim lokalnim izborima. Isključivo zbog osobnih interesa (i animoziteta) oni su izbore poklonili SDP-u i Vinku Grgiću! Ponosan sam, kao jedan od osnivača HDZ–ana novogradiškom području, što ti i takvi ljudi više nisu moje „društvo“. Pritom naglašavam kako se ponosim svime što sam radio kao član i dužnosnik HDZ-a, te da nadalje poštujem sve one časne, vrijedne i domoljubne članove koji su najčvršći oslonac i snaga HDZ-a.

Ne želeći time zamarati javnost, kao gradonačelnik „iz usta“ mojih zamjenika nisam čuo kako naša suradnja nije dobra, iako neke njihove prijedloge kadrovskih rješenja u školama, ustanovama i gradskim tvrtkama nisam prihvatio, zato što su bila određena osobnim (obiteljskim i prijateljskim) interesima te, zacijelo, na štetu grada i građana,a osobito štetna u svezi budućnosti naših mladih.

A krivnju za nekonstituiranje Gradskog vijeća,na prvoj i drugoj sjednici,snosi izvršna vlast na čelu s gradonačelnikom Vinkom Grgićem, a veliku odgovornost ima i Domoljubna koalicija, osobito HDZ koji je zbog interesa pojedinaca žrtvovao interese grada i građana. Istina je da s našom Listom,koja ima 4 vijećnika, nije razgovarao – niti SDP, niti Domoljubna koalicija. Kako su tijekom izborne kampanje imali su iste „političke mentore“ (sve se kuhalo u istom loncu) te su međusobno surađivali protiv „Bigovićeve liste“ „ispod žita“ su dogovorili i konstituiranje Gradskoga vijeća. Glavni cilj je bio „potrošiti“ kandidate s naše Liste kao nevjerodostojne i potkupljive, kako se to unazad dva desetljeća radilo s vijećnicima znanog nam „trgovačkog društva“. Osobito sam ponosan što članovi Gradskog vijeća s naše Liste nisu pristali na političku trgovinu, a nudilo se svašta- od zapošljavanja u gradskim ustanovama i tvrtkama do mjesta ravnatelja! Na takvu ponudu naša (nezaposlena) gradska vijećnica je odgovorila „… treba ujutro ustati i pogledati se u zrcalo “! Naravno, nisu se posramili, no o njezinim riječima trebali bi razmišljati svi gradski vijećnici – i sadašnji i budući. Ovime smo pokazali kako politika ne mora biti prljava. Takve ljude okupit ćemo na našoj listi i na sljedećim izborima.

Kao čovjek i kao političar, bio sam prvi predsjednik Županijske skupštine Brodsko – posavske županije i gradonačelnik, pošteno sam radio svoj posao i zato mogu svima pogledati „u oči“. Na zadnjem našem sastanku D. Ivanković nije imao snage, pred svima, reći da ORAH napušta Listu zbog toga što ON nije ušao u Gradsko vijeće. Zato sada to čini ovim priopćenjem i preko lažnih facebook profila,vrijeđajući mene i moju obitelj. No, unatoč tomu, osjećam zadovoljstvo što sam mu pomogao, kada je trebalo i koliko sam mogao.

I zato,bez ikakve zle primisli, Dejanu Ivankoviću, Ivanu Maričeviću i Nikoli Cindriću mogu iskreno i gledajući im u oči reći „ dečki, hvala vam za sve što ste s iskrenim uvjerenjem učinili za našu Listu i želim vam puno uspjeha u životu. Dakako, i u politici, ali ne na način„ bistrenja politike po kafićima“, nego u skladu s ORAH-om izbornom porukom “zasučimo rukave“. Usput, na znanje mladim ORAH-ovcima, bista dr. Andrije Štampara odavno je postavljena u Novoj Gradiški, ispred Doma zdravlja, koji nosi njegovo ime, u Relkovićevoj ulici. Ovim priopćenjem Željko Bigović i kandidati s NEZAVISNE LISTE GRUPE BIRAČA – ŽELJKO BIGOVIĆ“zaključuju kako nemaju namjeru i potrebu daljnjeg javnog komuniciranja na ovu temu.


Related Post