PROMETNA KULTURA – Učenici ospodobljeni za vozače bicikla

1619 0

Proveden pilot projekt za uvođenje prometne kulture u osnovne škole

 STARO PETROVO SELO, 1. lipnja 2010. – Ispitom na prometnom poligonu i podjelom uvjerenja o položenom tečaju za osobljavanje vozača bicikla učenicima Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ realiziran je ovogodišnji plan Agencije za odgoj i obrazovanje, MUP-a i HAK-a i pilot projekt Brodsko-posavske županije pod nazivom Uvođenje prometne kulture u osnovne škole. U nazočnosti ravnateljice škole Zrinke Dejanović, općinskog načelnika Željka Kočijaševića, glasnogovornice PU Kate Nuić i članova tima koji je proveo pilot projekt, uvjerenjaje učenici podijelio je Željko Prša, načelnik PU brodsko-posavke. Nije propustio priliku pohvaliti rad s učenicima na prometnoj kuturi koji se kontinuirano godinama provodi u OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Staro Petrovo Selo.

– Ova škola tradicionalno daje najbolje učenike na natjecanja iz prometne kulture. Da ste ponajbolji dokazuje nedavno održano državno natjecanje u Zadru gdje je ekipa Brodsko-posavske županije peti puta za redom osvojila prvo mjesto, a vaši predstavnici Marko Mlađan i Matea Šimunović su dali svoj veliki doprinos. Marko je i pobjednik pa molim za njega jedan vekliki pljesak. Bio sam tamo jako ponosan – kazao je Željko Prša.

Tim Brodsko-posavske županije u sastavu Mato Šimunović (OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Staro Petrovo Selo, Željko Ilak Auto klub „Marsonija“ Slavonski Brod i Ivica Ostrum Policijska uprava brodsko-posavska) napravio je akcijski plan po kome je u petrovoselskoj osnovnoj školi provedeno osposobljavanje učenika za vozače bicikla.  

– Pošto nema zakonske osnove da se izdaje vozačka dozvola za vozače bicikla učenicima smo izdali uvjerenja da su pohađali tečaj i da su osposobljeni za vozače bicikla. Kroz ovu edukaciju učenici su prošli teoretski dio nastave i poznavanje pravila i propisa, kao što su prometni znakovi, prometne situacijije, nailaženja na opsanosti. U praktičnom dijelu smo radili na poligonu spretnosti da bi učenici savladali vještinu upravljanja biciklom. Naš prometni poligon sadrži raskrižje s kružnim tokom prometa, s najvećom frekvencijom propusnosti prometa i koja će se sve više graditi, te klasično raskrižje regulirano prometnim znakovima – kaže Mato Šimunović, pedagog koji je u petrovoselskoj osnovnoj školi generacije učenika obučio za sigurno ponašanje u prometu.  

Da li će program biti nastavljen naredne naredne godine ovisi o sredstvima namijenjenim za prometrnu preventivu. Mato Šimunović se nada da hoće. Ciljano bi se išlo u neku drugu školu ili više škola u koje učenici u većem broju na nastavu dolaze biciklima i gdje Policijska uprava brodsko-posavska procijeni da treba više educiratri učenike o prometrnoj kulturi.  

Related Post