PRTOJEKT CROATIAN MAKERS

491 0

ZAGREB / NOVA GRADIŠKA, 24. travanj 2015. – Nenad Bakić, poznati investitor i poduzetnik, odlučio je pokrenuti i financirati projekt CROATIAN MAKERS. Radi se o projektu za razvoj poduzetništva i inovativnosti mladih,

kojim bi ih se motiviralo da se uključe u moderna i stvarna znanja, koja bi im trebala pomoći da se u nekim najatraktivnijim područjima ( robotika, automatika, avijatika, 3D printanje.. ) izjednače sa svojim vršnjacima u razvijenim zemljama.

 

-Daleko od onoga što su U STVARI naše ambicije, kako obujmom tako i kvalitetom – za sada samo dijelimo opremu, ne potičemo i ne organiziramo. No, nakon malog zastoja (organizacija), sada smo opet aktivniji, a osnovali smo i udrugu preko koje idu donacije: Institut za razvoj i inovativnost mladih.

Ako radite s djecom, imate ‘potražnju’ (zainteresirana djeca), entuzijazam i infrastrukturu, a nedostaje vam ‘samo’ oprema, mogli biste biti kvalificirani za donaciju, javite nam se. Glavni smjer su nam starija djeca, razvoj u smjeru automatike i robotikte na platformama Arduino i Raspberry Pi, tj. ono što je bliže poduzetništvu i tržištu rada. U iznimnim slučajevima LEGO Mindstorms ili Fischertechnik za mlađe, recimo kako ovo: Rajićki bistrići koji su robotom odmah i pobijedili na RoboDance. Za sada ne možemo pomoći organizacijom i edukacijom, ali jedna ideja je tražiti mentorstvo u ‘susjednoj’ školi ako ima razvijene kompetencije.

Mentalni procijep između Hrvatske i suvremenog svijeta je dublji nego ikada, ali je ujedno (barem za klince) i uži nego ikada – lako ga je preskočiti. Vjerujte, fokus djece ne suvremenost motivira i njihove roditelje da zaborave fokus na ‘gdjesibiodevesprve’.

Inače, kao što možete vidjeti, prilično smo popularni u Slavoniji, a to po mom sudu dobro oslikava i trenutni mentalni ‘raspored’ u Hrvatskoj, nedavni Ron Brown forum u Osijeku je to i pokazao.

Konkretno, moja je ideja financirati i (uz pomoć drugih) osnovati niz inovacijskih centara za mlade (dečki i cure), recimo u dobi 12-18 godina koji bi uz vodstvo znalaca (mentora) radili razne projekte (a danas je vrlo lako na internetu naći ideje, nacrte …) iz automatike, robotike, aviatike itd. Recimo, to bi bili centri koji bi u svakom trenutku mogli uključiti 10-20 mladih, u prostorima koje bi na upotrebu dale škole, gradovi itd. – navodi Bakić u objavi poziva.

Više o ovom projektu možete saznati na blogu Eclectica.

 

Related Post

OTVOREN STEČAJ

Autor - 06/09/2013 0
Strmac je, dosuše s zadrškom, doživio sudbinu svih novogradiških tvrtki, odlazi u stečaj i gospodarsku prošlost NOVA GRADIŠKA, 6. rujna…

STEČAJ U MLJEKARI

Autor - 26/05/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 26. svibanj 2012. – Budući da nije bilo kupaca, deveta javna dražba za prodaju imovine Mljekare Staro Petrovo…

KLAS D.D. U STEČAJU

Autor - 21/06/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 21. lipnja 2016. – Trgovački sud u Osijeku Stalna služba u Slavonskom Brodu, u stečajnom postupku nad dužnikom…