“GOVORIMO RUKAMA”

810 0

Zahvaljujući suradnji s Agencijom NG Ljeto, kao dio programa Novogradiškog glazbenog ljeta -a u okviru inicijative ”Govorimo rukama” podržane od strane osječke Zaklade ”Slagalica” (podružnice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog

društva) u sklopu programa ”Naš doprinos zajednici”-, Udruga gluhih i nagluhih zajedno sa svojim volonterima provela je u subotu (18. 8.) aktivnosti ove inicijative.

 

Autor: Nikolina Jureković


Predstavom ”Ruke” odigranoj uz glazbenu podlogu, jednim dijelom i na znakovnom jeziku, te održanoj na Gradskoj pozornici građanima smo pružili priliku da upoznaju svijet gluhih, da ga nauče slušati na njihov način. Premda puna simbolike predstava je težila razbijanju predrasuda prema gluhoj zajednici, te povećanju tolerancije u društvu, a sudeći po reakcijama publike, mislimo da smo u tome uspjeli. Nakon predstave, zahvaljujući entuzijazmu voditelja programa Frana Ridjana, publika se još neko vrijeme zabavljala učeći znakovni jezik.

 

Nakon predstave uslijedila je ”Škola na otvorenom”, gdje su naši volonteri, kao i slučajni- možda i namjerni- prolaznici dobili priliku naučiti osnove –ali i malo više- znakovnog jezika. Uz ”profesore” Josipa Bošnjaka, tajnika naše Udruge, Martinu Šitum, tumača ZJ iz Vinkovaca, te Ilinku Vojnović, tumača ZJ iz Slavonskog Broda, polaznici ove ”male škole” pretvorili su središnju gradsku ulicu u učionicu, te su kroz smijeh i zabavu svladali ne samo osnove govora ruku, nego i razvili osjećaj međusobnog zajedništva s gluhom zajednicom.

 

Udruga želi zahvaliti svima koji su nam pružili podršku u provedbi ove inicijative, a prije svega našim volonterima te sugrađanima koji su svojim dolaskom podržali naš rad.

 

Na kraju želimo još jednom naglasiti:

” Gluhoća je – iz “vanjske” perspektive – jedan od najtežih invaliditeta, golema nesreća koja čovjeka izbacuje iz ljudskog društva, čini ga izgubljenim osamljenikom. Pogled na gluhoću “iznutra” – očima emancipiranih gluhih- sasvim je drugačiji: Gluhoća nije invalidnost već različitost. Gluhi čovjek može sve – samo ne može čuti. Život bez sluha može biti, i često jest, jednako vrijedna životna varijanta. Gluhi su to dokazali: oni žive i raduju se životu, školuju se i do najviših stupnjeva, rade praktički u svim zanimanjima, žene se, odgajaju djecu… Gluhi nisu nesretni. Njihovo doživljavanje svijeta je drugačije, ali ne siromašnije. Oni nisu osamljeni, ponosni su i sretni kao pripadnici zajednice gluhih koja ima svoj jezik (znakovni jezik) i svoju kulturu.

 

Osobe oštećena sluha na novogradiškom području, okupljeni u Udrugu gluhih i nagluhih, odlučili su pokazati društvu kako mogu biti kreativni, maštoviti, nadareni, razigrani…Zajedno s volonterima Udruge pripremili su za naše sugrađane predstavu odigranu na govornom, te djelomično na znakovnom jeziku. Kako bismo bolje razumjeli, a ponajviše prihvatili njihov svijet, razvili osjećaj međusobne tolerancije i prepoznali njihove vrijednosti, ponekad je potrebno poslušati svijet na njihov način. Kroz tišinu.

 

Kazalište tišine je koncept koji nam omogućuje upravo to. Slušanje svijeta na njihov način. U nadi da će ova predstava postići veći stupanj socijalizacije između gluhih i ”čujućih” prepustimo se tom zvuku. Pustimo da nam sviraju, i ne bojimo se buke, to što svira to su ruke… Počnimo govoriti rukama!”

Related Post

SKUPŠTINA OTK „CLASSIC 99“

Autor - 26/03/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 26. ožujak 2012. – Redovnu godišnju Skupštini članovi OTK „Classic 99“ održali su u subotu u nazočnosti predstavnika…

POMOZIMO SIROMAŠNIMA

Autor - 09/10/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 9. listopad 2012. – Hrvatski Crveni križ i Gradsko društvo Crvenog križa Nova Gradiška pozivaju građane da se…