« SLAVONIJA VESELA » : Najbolji trganci jedu se u Vrbju

3163 0

NOVA GRADIŠKA, 28. kolovoza 2017. – “Slavonija vesela”, manifestacija koju je po prvi put organizirala novogradiška udruga Folklorni ansambl mladih, a koja je prije svega namijenjena djeci, imala je i svoj gastronomski dio.

Dok su se djeca natjecala u tradicijskim igrama članice kulturno-umjetničkih društava iz Nove Gradiške, Vrbja i Dragalića, te Udruge umirovljenika iz Gornjih Bogićevaca natjecale su se u pripremanju trganaca, slasnog starinskog jela koje se brzo pripreme i nevjerojatno je dobrog i jedinstvenog okusa. Iako se radi o najsiromašnijem tijestu koje se brzo priprema od brašna, vode i malo soli, a nakon što malo odstoji trga rukama, trganci mogu biti slani i slatki, sa sirom i vrhnjem, prepečenim lukom i pečenom slaninom. Okusi, dakle mogu biti različiti, što svakako ovisi o umijeću domaćice.

Prosudbena komisija u kojoj su bile Blaženka Blažević, kao predsjednica i članice Mihaela Đeraj i Veronika Terzić morala je imati dosta strpljenja u ocjenjivanju okusa i ukupne kvalitete trganaca spravljenih u subotu na središnjem novogradiškom trgu.

Prema njihovoj ocjeni najbolje trgance skuhale su Maja Čaić i Martina Abianac iz KUDa Vrbje. Druga je ekipa KUDa Mala u kojoj su bile Zlata Sjeverac i Marija Marjanović. Treće mjesto zauzele su Terezija Nikolić i Marica Begić iz Udruge umirovljenika Općine Gornji Bogićevci.

Zlata Sjeverac i Marija Marjanović
Terezija Nikolić i Marica Begić
Maja Čaić i Martina Abijanac

Related Post