TEMATSKA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA: Vratiti bolnicu i zadržati pravosudne organe

559 0

U bolnici u Novoj Gradiški, koja se od 1. siječnja vodi kako izdvojena lokacija brodske bolnice, nije se desilo ništa pozitivno, a nanijeta je šteta zdravstvu i građanima uz nove financijske dubioze

 

NOVA GRADIŠKA, 13. ožujak 2014. – Današnja tematska sjednica Gradskog vijeća trajala je s razlogom gotovo pet sati. Vijećnici su jednoglasno prihvatili zaključke i stavove o reformi pravosudnog sustava i pripajanju Opće bolnice Nova Gradiška brodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“. Na angažiranju da riješi dva problema koji od konca prošle godine potresaju političku javnost i nezaobilazne su teme koje, kako je u više navrata rečeno, uznemiravaju građane, pohvale je dobio gradonačelnik Željko Bigović. Osim pohvala dobio je i nimalo lake zadaće da zadrži i vrati sudske institucije, te samostalnost Općoj bolnici Nova Gradiška.

 

Ostaju pravosudna tijela osim Kaznenog odjela?!


Vijećnici su ovlastili gradonačelnika da sukladno raspoloživim mogućnostima i zakonskim propisima provodi daljnje mjere i aktivnosti za zadržavanje stalnih sjedišta Općinskog i Prekršajnog suda u Novoj Gradiški i Građansko upravnog odjela Općinskog državnog odvjetništva Nova Gradiška, te vraćanje Kaznenog odjela Općinskog državnog odvjetništva u Novu Gradišku.

Kako se moglo čuti od gradonačelnika Kazneni odjel se vjerojatno neće vratiti u Novu Gradišku, ali je izvjesno da će kao stalne službe ostati Općinski i Prekršajni sud, a vratiti se Državno odvjetništvo. Istaknuta je kooperativnost ministra pravosuđa Orsata Miljenića, pa se može očekivati i obnova zgrade Općinskog suda s koje, kako je kazala v.d predsjednice Lidija Klašnja Petrović, otpadaju i prozori.

 

Bolnica ostaje bolna tema


Bolna tema, kako je gradonačelnik nazvao događanja vezana za pripajanje novogradiške brodskoj bolnici, bila je na raspravi nekoliko sati. Na meti kritika bio je ministar zdravlja Rajko Ostojić, a rasprave bi se mogle sažeti na konstataciju da se u bolnici u Novoj Gradiški koja se od 1. siječnja vodi kako izdvojena lokacija brodske bolnice, nije desilo ništa pozitivno, a nanijeta je šteta zdravstvu i građanima uz, kako je kazao gradonačelnik, nove financijske dubioze.

Iako su se svi govornici složili da se mora učiniti sve što je moguće i bolnici u Novoj Gradiški vratiti samostalnost, rasprava nije moglo proći bez stranačkih i političkih sučeljavanja na relaciji dr. Igor Mokricki (SDP) – dr. Dražen Oršulić (HDZ), te između dr. Zorana Jukića (HSS) s jedne i županijskih vijećnika Davorina Slišurića (HDZ) i Krunoslava Hofera (SDP) s druge strane, kojima se priključio i dr. Damir Japundžić.

 

Kaznena ekspedicija u zapadnu Slavoniju


Međusobna prepucavanja izazvalo je pitanje prof. Ljiljane Pačnik „čiji su interesi bili iznad interesa zdravlja građana“, nazvavši kaznenom ekspedicijom u zapadnu Slavoniju pripajanje pakračke i novogradiške bolnice, požeškoj i brodskoj bolnici. Krunoslav Hofer je kazao da novogradiška bolnica ne smije biti pokusni kunić, a pripajanje je okarakterizirao kao tjeranje sile.

Među doktorima je zaiskrilo kada su se počela postavljati pitanja o odgovornosti za stanje u bolnici, a da to nisu ministar i ministarstvo zdravlja. Nakon prozivanja Županijske skupštine i čelnih ljudi u županiji za prihvaćanje odluke kojom je saniranje bolnica prepušteno državi uslijedila su reagiranja Krunoslava Hofera i Davorin Slišurića ( dugogodišnji pravnik u bolnici) koji je upitao tko je odgovoran za manjak faktura i rada i manjak 11 milijuna kuna.

 

Nema odustajanja od bolnice


Reagirao je gradonačelnik Željko Bigović zatraživši od doktora da zaborave međusobne prepirke i prošlost i zajednički djeluju u spašavanju bolnice.

Gradonačelnik je ovlašten da i dalje provodi aktivnosti u postupku ukidanja odluke o pripajanju Opće bolnice Nova Gradiška Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ Slavonski Brod. Prihvaćen je i zaključak Županijske skupštine.

-Ponovo ćemo aktivirati dopise prema ministru zdravstva i tražiti od Županije i njezinih tijela da po ovom zaključku poduzmu konkretne mjere. Ako oni to ne budu htjeli ili u stanju onda ćemo mi to učiniti sa nivoa gradske uprave. Imamo i podršku gradonačelnika Pakraca i njihove gradske uprave. Ići ćemo na pravno osporavanje odluke i ne možemo se pomiriti da smo pokusni kunići u igri nekih interesa. Od naše bolnice nećemo odustati – zaključio je gradonačelnik Željko Bigović.

Related Post