„TIROL ZA HRVATSKO VATROGASTVO“: Jedinstveno vatrogasno okupljanje u Rešetarima na koje su došli premijer Vlade Tirola i austrijski veleposlanik u Hrvatskoj 

707 0

Tekst Franjo Samardžić, Foto Jakša Samardžić

 

Gotovo 30 godina traje suradnja hrvatskih i tirolskih vatrogasaca za koju najviše zasluga ima Vlada austrijske pokrajine Tirol koja  izdvaja novac i  kupuje vatrogasna vozila i opremu koja je dolazila vatrogascima u  šest hrvatskih županija

REŠETARI, 14.  ožujka 2024.- Bilo je jučer Rešetarima puno zadovoljstva među sudionicima, rekli bi jedinstvenog vatrogasnog okupljanja koje je organizirala Općina Rešetari. Bilo je za to puno razloga. Gotovo 30 godina traje suradnja  hrvatskih i tirolskih vatrogasaca za koju najviše zasluga ima Vlada  austrijske pokrajine Tirol koja izdvaja novac i  kupuje vatrogasna vozila  i opremu  koja je zahvaljujući suradnji vatrogasaca iz Austrije i Hrvatske dolazila vatrogascima u  šest hrvatskih županija. 

 

Hrvatskim vatrogascima darovano više od 300 vatrogasnih vozila i vatrogasna oprema  

Ta je pomoć iznimno bila važna nakon Domovinskog rata, a i u narednim godinama u kojima je iz Tirola u Hrvatsku došlo više od 300 vatrogasnih vozila i brojna oprema. Uz to vatrogasni zapovjednici i vatrogasci išli su na obuku kako bi razmijenili iskustva, upoznali se sa funkcioniranjem vatrogastva u Tirolu i naučili se koristiti se opremom koju su dobili.

Jučer su u Rešetare došli premijer Vlade pokrajine Tirol Anton Mattle,  veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj Josef Markus Wuketich. Ante Sanader predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i potpredsjednik Sabora,  glavni vatrogasni zapovjednik  Slavko Tucakovići, brodsko-posavski župan  Danijel Marušić, vatrogasni zapovjednici iz šest hrvatskih županija: Brodsko-posavske Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Vukovarsko-srijemske i Zadarske županije koje su uključene  u projekt „Tirol za hrvatsko vatrogastvo“. 

Posebno istaknimo da su tu bili Peter Logar i Tomislav Stokić, dva čovjeka koja su se slučajno srela u ranim  jutarnjim satima u Lipiku i razgovarala. Tada je počela suradnja koja je rasla iz godine u godinu, traje i danas.  Nakon  svega što se moglo čuti u Rešetarima ne samo da će se nastaviti, već će se i širiti jer su oni  i dalje koordinatori ovog hvalevrijednog projekta iznimno korisnog za hrvatsko vatrogastvo.  

Dočekali su ih i ugostili Zlatko Aga, načelnik Općine Rešetari,  Milka Perković, predsjednica Općinskog vijeća i pročelnica Monika Starčević.  

Pohvale Općini Rešetari i načelniku Zlatku Agi 

Jučerašnje okupljanje bilo je prilika da Anton Mattle uruči  ključeve vatrogasnih vozila iz najnovije donacije Dobrovoljnim vatrogasnim društvima Poljana i Zoljani i JVP Našice. Gosti su razgledali Vatrogasni dom i vozni park DVD-a Rešetari. Nisu  izostale  pohvale izrečene  za dobru organiziranost društva i njegovu opremljenost, a posebne pohvale dobio je općinski načelnik Zlatko Aga. Ante Sanader je Općinu Rešetari istaknuo kao primjer jedinice lokalne samouprave jer je DVD Rešetari, kako je kazao, po organiziranosti, opremljenosti vozilima i opremom te izgrađenim vatrogasnim objektima daleko ispred mnogih  gradova. Nisu izostale pohvale ni od austrijskih čelnika i župana Danijela Marušića. 

 

Most prijateljstva austrijskog i hrvatskog naroda

Zapovjednici županijskih vatrogasnih zajednica govorili su o provođenju projekta „Tirol za hrvatsko vatrogastvo“  velikom značaju  potpore u opremanju vatrogasnih društava i Javnih vatrogasnih postrojbi te obuci vatrogasaca, posebno ističući njen značaj u  poticanju razvoja vatrogastva i angažiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave. Svi govornici nisu propustiti naglasiti da je ovaj projekt svojevrstan most prijateljstva austrijskog i hrvatskog naroda. Posebno je to naglasio. 

Nisu izostale ni međusobne zahvale za ovu hvalevrijednu  suradnju, a razmijenjeni su i prigodni pokloni . Najveća priznanja Općine Rešetari dobili su  Anton Mattle, Josef  Markus Wuketich i  Peter Logar. Uručili su ih općinski Načelnik Zlatko Aga i predsjednica Općinskog vijeća Milka Perković.  

Related Post