TURISTIČKA ZAJEDNICA: Javna rasprava o likovnom rješenju maskote grada Nova Gradiška

784 0

Autor Franjo Samardžić

Turistička zajednica grada Nova Gradiška poziva na sudjelovanje u savjetovanju o izradi maskote grada Nova Gradiška

NOVA GRADIŠKA Grad Nova Gradiška na čelu s gradonačelnikom Vinkom Grgić je u posljednje dvije godine uložio izuzetne napore i financijska sredstva kako bi grad pretvorio u destinaciju poželjnu za djecu i mlade.

Uređena su dječja igrališta u svim mjesnim odborima, uređen je sportsko rekreacijski centar Ivo Petranović, Šetnica novogradiških zanimljivosti…

Jedan dio naše šarene priče je park u naselju Urije u kome nam je želja urediti ga kao park za djecu i mlade pod nazivom „Zingy land“-Zemlja igre i zabave Nova Gradiška.

Zingy land“ je zamišljen kao park koji nudi spoj zabave, igre, kreativnosti, fitnessa, sporta i druženja.

Park je zamišljen kao potpuno izgrađen i opremljen prostor po zonama, te ostali popratni sadržaji koji čine potpuno samostalnu i funkcionalno zaokruženu turistički atraktivnu cjelinu.

Park se prostire na površini od cca 10 000 m2. Cijeli prostor parka uredio bi se u pet zona.

Do sada su uređene-

1. zona –ZONA IGRE-uređeno dječje igralište s gusarskim brodom i ostalim igralima za djecu.

2. zona-ZONA ZINGY KAMPA-IZLETIŠTE namijenjeno je za druženje i odmor djece i odraslih. Izletište je opremljeno sa dva roštilja, setovima stolova i klupa za sjedenje

3. zona-FITNESS ZONA– fitness sprave namijenjene su za rekreaciju i vježbanje na otvorenom prostoru. Ove sprave i setovi omogućuju jačanje i razgibavanje svih mišicnih skupina, pogodne za rekreativne aktivnosti. Korištenje sprava povećava snagu i izdržljivost, razgibavaju se mišici i zglobovi te se povećavaju fleksibilnost, ravnoteža i koordinacija ljudskog tijela, a jačaju se srce i plućne funkcije.

U sljedećoj fazi planiraju se urediti još dvije zone:

4. zona- ADRENALINSKA ZONA-adrenalinski park

5. zona-ZONA SPORTA-postavit će se polivalentno igralište (konstrukcija za košarku i mini nogomet)

Turistička zajednica planira u suradnji s Društvom naša djeca, vrtićima i školama osmisliti različite sadržaje poput sportskih natjecanja, edukativnih radionica, a društvo će svim posjetiteljima praviti Zingy maskota grada (ime maskoti dodijeljeno je po prvim slovima Zemlja Igre Nova Gradiška). Sadržaji će biti vezani uz maskotu poput Zingy škola-snalaženje u prirodi, Zingy izviđači, Zingy vas uči o gradu…

Ideja o maskoti grada nastala je nastankom ideje o projektu Zingy land, ali naravno da će maskota grada biti prisutna na svim važnijim događanjima u gradu, naravno gdje je to primjereno, te će služiti svim ustanovama, institucijama, gradskim tvrtkama, športskim i ostalim udrugama za promotivne i edukativne aktivnosti.

Prijedlog – životinja kuna bjelica

Životinja koja je stalno nastanjena u našoj Slavoniji. Kuna bjelica se vrlo često nastanjuje u blizini ljudskih naselja. Okretna je i vješta, vrlo simpatičnog i lijepog izgleda.

Kuna je vezana i za hrvatsku povijest i njen naziv je naziv hrvatske valute.

Odabran je zbog značajne uloge kunina krzna u hrvatskoj monetarnoj i fiskalnoj povijesti. Povijest naziva novčane jedinice Republike Hrvatske počinje s krznom kune kao sredstvom naturalnog plaćanja, zatim kuna postaje obračunska novčana jedinica i, napokon, novac u modernom smislu. Kunino krzno služilo je kao sredstvo plaćanja poreza zvanog kunovina ili marturina u srednjovjekovnoj Slavoniji.

LIKOVNO RJEŠENJE

Likovno rješenje maskote osmislila Jelena Kovre, novogradiška akademska umjetnica , a grafički obradio Marijo Mrnjec, grafički dizajner.

OBRAZAC SUDJELOVANJA U SAVJETOVANJU

Related Post