U petak počinje gradnja novog mosta na Savi kod Stare Gradiške

7793 0

Autor Franjo Samardžić
STARA GRADIŠKA, 9. listopada 2019. – Izgradnja mosta na Savi kod Stare Gradiške će, kako je za banjalučki Glas Srpske izjavio Dušan Topić, direktor tvrtke Autoceste Republike Srpske, početi u petak.
Ugovor o izgradnji mosta polovicom linja potpisali su predstavnici BiH i poduzeća “Hrvatske ceste” sa predstavnicima tvrtke “Integral inženjering” iz Laktaša, koja je, u konzorciju sa tvrtkama “Đuro Đaković montaža” i “Zagreb-montaža”, dostavila najpovoljniju ponudu od 23,49 miliona eura. Ugovorom je predviđeno da radovi, od uvođenja izvođača u posao budu završeni u roku od 30 mjeseci. Novi most će omogućiti uspostavu najbrže i najkraće cestovne veze od Zagreba prema Banjoj Luci i Sarajevu autocestom koja je izgrađena do Doboja kao dio koridora E661 koji predstavlja transverzalnu vezu srednje Europe i Jadranskog mora, protežući se od Balatona u Mađarskoj do Splita.
Dio tog veoma značajnog prometnog projekta je izgradnja brze ceste od Stare Gradiške do Autoceste i Okučana i veoma je značajna za Općinu Stara Gradiška i njeno stanovništvo.
Projekt dionice Okučani – granica BiH, dužine oko 9,5 kilometara, osim mosta obuhvaća i gradnju četvero-tračne ceste od postojećeg cestarinskog prolaza Okučani na autocesti A3 Bregana – Zagreb – Lipovac do mosta preko Save, uključujući i most preko Struga, gradnju novoga graničnog prijelaza te novog čvorišta Novi Varoš sa spojnom cestom. U proračunu HC-a za ovu godinu za dionicu je predviđeno 2,14 milijuna kuna, i to za zemljište 700.000 kuna te za projektiranje 1,44 milijuna kuna. Procjenjuje se da će gradnja dionice Okučani – Stara Gradiška stajati oko 40 milijuna eura.

Related Post

NA KIOSCIMA TISKA

Autor - 15/03/2013 0
Na kioscima Tiska može se kupiti drugi broj Brodsko vjesnika, novog regionalnog tjednika koji izlazi četvrtkom. Osvježenje je na medijskoj…