UDRUGA ENAS

1242 0

Udruga za razvoj civilnog društva, promicanje jednakosti, održivog načina življenja i razvoj ljudskog potencijala ”ENAS” provela je prvo stručno osposobljavanje pod nazivom ”Non formal education – key to success!’

– ”Neformalno obrazovanje – ključ uspjeha!”, u sklopu programa ErasmusPlus, za čiju je provedbu u RH zadužena Agencija za mobilnost i programe EU.

 

Projektne aktivnosti održane su u Zadru od 14. do 23. travnja, a okupile su 25 sudionika iz ukupno 6 europskih zemalja – Hrvatske, Italije, Cipra, Grčke, Rumunjske i Litve.

Trening ”Neformalno obrazovanje – ključ uspjeha!” adresirao je potrebu prisutnu širom Europe za kompetentnim vođama mladih i facilitatorima u civilnom društvu koji će biti voljni i sposobni voditi edukacijske aktivnosti za mlade temeljene na vrijednostima Europske Unije i Vijeća Europe, a kroz korištenje pristupa neformalnog obrazovanja, koji je pokazao najveću fleksibilnost izvan granica društvene klase, spola, nacionalne pripadnosti i mentaliteta.


Provođenjem ovog treninga nastojali smo omogućiti sudionicima istraživanje i razumijevanje koncepta i faktora neformalnog obrazovanja, kako bi oni mogli kompetentno dizajnirati, facilitirati i ispitati postojeće i nove metode, kao i prilike, unutar neformalnog obrazovanja. Nadalje, kako bi osigurali održivost ovog projekta, treningom smo osposobili sudionike s osmišljenim i strukturiranim mogućnostima za stvaranje profesionalnog i osobnog razvojnog plana koji će biti temeljen na kompetencijama i vrijednostima.


Međunarodni devetodnevni trening ”NFE – K2S!” imao je za cilj osposobiti facilitatore, trenere i vođe aktivnosti koji su uključeni u međunarodni rad s mladima i Erasmus + projekte kako bi mogli osmisliti, facilitirati, ispitati i reflektirati o procesu neformalnog učenja i grupnoj dinamici jakog utjecaja. Trening je bio praktično temeljen na korištenju različitih tehnika iskustvenog učenja, te prezentacija, diskusija i razmjene iskustava, te smo u istom koristili nekoliko pristupa koji su svi temeljeni na metodama u čijem su središtu sudionici.


Projektne aktivnosti završile su provedbom evaluacijske radionice na kojoj su sudionici imali priliku ocijeniti sve aspekte projekta – od logističkih preko programskih. Sudionici su izrazili veliko zadovoljstvo provedbom ovog treninga, te su ga ocijenili odličnim iskustvom i odgovarajućom bazom za nastavak profesionalnog razvoja u smjeru neformalne edukacije.


Udruga se ovim putem zahvaljuje svima koji su podržali ovaj projekt, medijima koji su pratili naše aktivnosti, te nam na taj način pružili potrebnu podršku; našim partnerima koji su odabrali najbolje sudionike te tako pridonijeli uspješnom provođenju treninga, te ispunjavanju zacrtanih ciljeva, ‘Omladinskom hostelu Zadar’ na izvrsnom gostoprimstvu i svakako našim trenerima koji su zaslužni za sva ona znanja i iskustava za koje smo bogatiji – Nikolini Jureković i Mariji Drakou.


Vjerujemo da smo provedbom ovog treninga osnažili youth worker-e kako bi mogli raditi zajedno na unaprjeđivanju neformalnog obrazovanja i rada s mladima, tako stvarajući nove mogućnosti za mlade širom Europe!

Udruga ENAS


 

Related Post

OLDTIMER KLUB „CLASSIC 99“

Autor - 10/05/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 10. svibanj 2015. – Članovi Oldtimer kluba „Classic 99“ u subotu su izložbom svojih starih automobila i motocikala…

“ZEBRAMA” NAGRADA GRADA

Autor - 20/12/2011 0
  NOVA GRADIŠKA, 20. prosinac 2011. – Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata „Zebre“ Nova Gradiška dobitnik je ovogodišnje Nagrade…