ŠUMARI ČUVAJU PRAŠNIK SLAVONSKU PARAŠUMU

1173 0

DAVOR, 17. rujan 2014. – Prašnik je još prije 85 godina izuzet iz redovnog šumskog gospodarenja. Željelo ga se sačuvati za buduće generacije i mlade šumare i prirodoslovce koji će ondje imati priliku vidjeti izvornu slavonsku šumu.

Riječ je o prašumi koju tvore stara stabla hrasta lužnjaka Quercus robur L., bukve Fagus sylvatica L. i običnog graba Carpinus betulus L. Naziva se prašumom jer čovjek nije utjecao na nju više od 80 godina pa se šuma vratila svom izvornom izgledu kakav su imale davne šume poplavnih panonskih dolina. Prema podacima iz 1979. godine (Matić i sur., „Rezervati šumske vegetacije Prašnik i Muški bunar, studija ekološko-uzgojnih osobina“, Šumsko gospodarstvo „Josip Kozarac“, Nova Gradiška, 1979.) Prašnik broji 1487 stabala hrasta lužnjaka i 48 stabala običnog graba i bukve. Hrastovi divovi visoki su i više od 40 m, prsni promjeri debla im dosežu 200 cm, a jedno stablo može imati drvnu masu veću od 50 m3. Procjenjuje se da je današnji broj hrastovih stabala manji, a da se povećao broj grabovih stabala.

 

Sam Prašnik je svojim postajanjem velika pohvala i priznanje hrvatskoj šumarskoj struci koja je i prije 80-tak godina uvidjela kako vrijednost i značenje ove šume nadilaze materijalnu vrijednost drva od kojeg je sazdana. Čak 90 % naših šuma su prirodne šume u kojima se utjecaj čovjeka nastoji minimalizirati. Takva politika upravljanja omogućuje očuvanje složenih šumskih ekosistema i bioraznolikosti. Hrvatske šume su dobile i certifikat FSC koji je potvrda da se šumom gospodari prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima. Upravo zbog toga Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Brodsko-posavske županije vidi u Hrvatskim šumama partnera s koji će raditi za dobrobit i očuvanje šuma i njihova živog svijeta.

Ljepote Prašnika možete upoznati samo uz pratnju ovdašnjih šumara, koji će vas stručno upoznati s vrijednostima ove hrastove prašume, a i sigurno provesti šumskim stazama i puteljcima. Kako bi priču o starim hrasticima približili širem pučanstvu, a posebno djeci i mladeži, članovi HŠD ogranak Nova Gradiška odlučili su prikupiti, evidentirati i razmnožiti genetski materijal od najvećeg Hrasta u Europi (s pravom zaslužuje dva velika početna slova).

 

Kako bi sačuvali ovaj vrijedni genetski materijal, ali i blisku vezu sa najstarijom sastojinom hrasta lužnjaka, novogradiški šumari posijali su sakupljeni žir ispod najvećeg hrasta u Prašniku u rasadnik. Na mladice izrasle iz tog žira stručnjaci šumarskog instituta Jastrebarsko kalemili su plemke sakuljene s najvećeg Hrasta iz Prašnika. Za tako proizvedene sadnice izraditi će se certifikat o izvornosti. Ove sadnice novogradiški šumari posaditi će na istaknutim mjestima povodom obilježavanja 85. godišnjice od zaštićenja Prašnika, a u buduće one će poslužiti i kao izvorni suvenir iz prašume Prašnik i ovog kraja.

Kako se vrijeme nicanja našeg gorostasa poklapa i s vremenom odlaska turske vojske iz ovih krajeva, odnosno formiranjem granice Austrougarske monarhije, te osnivanja vojne krajine,a u znak poštovanja prema svim braniteljima ove granice tijekom povijestiodlučili smo posaditi potomstvo ovog hrasta uz granicu na Savi ovdje u Davoru tik do garnice Europske unije. Mjesto sadnje obilježili smo granitnom pločom s podatcima o posađenoj bilci, a Svijedodžbu o podrijetlu svečano smo uručili načelniku općine prof. Đuri Anđelkoviću koji je zajedno s Akademikom Slavkom Matićem i simbolički posadio mladog gorostasa.

 

Realizaciju ovog projekta pomogli su nam: Hrvatske šume UŠP Nova Gradiška, Hrvatsko šumarsko Društvo, Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Šumarski institut u Jastrebarskom, Općina Davor i članovi ogranka HŠD Nova Gradiška, na čemu im se ovim putem i zahvaljujem.

Nazočni:Akademik Slavko Matić, prof.dr.sc Boris Hrašovec,Prof.dr.sc Ivica Tikvić, ; prof.dr.sc Josip Margaletić;prof.dr.sc Milan Glavaš, dr.sc LukrecijaButorac, dr. sc. Vlado Topić, mr.sc. Dundović; mr.sp. Mandica Dasović, mr.sc Petar Jurjević, Ariana Telar dipl.ing.šum, Benjamino Horvat dipl.ing.šum, Boris Milerdipl.ing.šum, Damir Miškulin dipl.ing.šum, Daniela Kučinićdipl.ing.šum, Danijel Cestarićdipl.ing.šum, Darko Mikičić dipl.ing.šum, Davor Bralić dipl.ing.šum, Davor Prnjak dipl.ing.šum, Domagoj Devčićdipl.ing.šum Goran Bukovacdipl.ing.šum, Herman Sušnikdipl.ing.šum, Ivan Grginčićdipl.ing.šum; Marijan Miškićdipl.ing.šum Marina Mamić dipl.ing.šum,, Martina Pavičić dipl.ing.šumOliver Vlainić dipl.ing.šum, Silvija Zec dipl.ing.šum, Stjepan Blažičević dipl.ing.šum, Tihomir Kolar dipl.ing.šum, Zoran Šaracdipl.ing.šum, Čedomir Križmanićdipl.ing.šum.Marinko Stojić dipl.ing.šum.Mario Bošnjak dipl.ing.šum i načelnik općine Davor prof. ĐuroAnđelković s pročelnicima.

 

Mario Bošnjak dipl.ing.šum. ,

predsjednik Hrvatskog šumarskog društva,

Ogranak Nova Gradiška

Related Post

USUSRET USKRSU

Autor - 30/03/2015 0
Katolički vjernici ušli su u Veliki tjedan – tjedan u godini koji kulminira slavljem blagdana Uskrsa. Nakon 40 dana korizme…

ZANIMLJIVOSTI

Autor - 06/03/2015 0
Prošlog tjedna svijet je ostao bez Leonarda Nimoyja, popularnog glumca koji je utjelovio Mr. Spocka iz Zvjezdanih staza. Mr. Spock…

ZANIMLJIVOSTI

Autor - 05/03/2015 0
Otkad su prije par desetaka tisuća godina na sebe navukli životinjske kože nekog ne tako s(p)retnog leoparda ili medvjeda, ljudi…