ŽUPA BEZGREŠNOG ZAČEĆA BLAŽENE DJEVICE MARIJE

986 0

NOVA GRADIŠKA, 31. siječanj 2016. – U novogradiškoj župi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije 30. je siječnja upriličena tradicionalna radionica izrade eko svijeća od pčelinjeg voska, tzv MUKETA.

Sudjelovali su volonteri župnog Caritasa, ali i djeca i mladi. Dugogodišnja volonterka Marija Lovrić potvrdila nam je kako je župnik vlč. Perica Matanović umijeće izrade ovih svijeća prenio na sve zainteresirane čim je došao u župu, a o postupku nastanka muketa ispričala slijedeće:

 

„Najprije se mora zagrijati vosak, pa kroz njega provući fitilj (nit vunice) i to dva puta da se vosak što bolje prihvati. To vam izgleda kao špageta. Onda se mota na štapiće tehnikom koja onemogućuje odmatanje. Kada svijeću palimo, postupno ju odmatamo. Poanta je u tome da vrlo lijepo miriše, zaista je ekološka, a uopće ne kapa tako da je pogodna i za crkve, ali i u vlastitom domu. Ove svijeće prodavat će volonteri Caritasa za Svijećnicu, pa za Veliku subotu, a od sredstava koje prikupimo kupujemo potrepštine za obitelji naše župe slabijeg imovinskog stanja“.

Related Post