ŽUPA KRALJICE SV. KRUNICE

660 0

Na blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice, 7. listopada, župa Kraljice svete krunice na jugu Nove Gradiške spomenula se dvadesete obljetnice svoga osnutka. Svečano euharistijsko slavlje u novoj nedovršenoj župnoj crkvi uz sudjelovanje

brojnih vjernika predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević zajedno sa župnikom Ivanom Štivičićem i svećenicima Novogradiškog dekanata na čelu s dekanom Pericom Matanovićem. Nakon župnikova pozdrava biskup je čestitao župljanima svetkovinu njihove zaštitnice, dvadesetu obljetnicu župe i 15. godišnjicu Požeške biskupije. Kazao je da nas spomenute obljetnice i blagdan koji slavimo potiču kako bismo snažnije otvorili srca Isusu Kristu, da nas on učini dionicima svoje ljubavi na križu i pobjede nad smrću, čemu Marija svojim zagovorom želi poslužiti.

 

U homiliji biskup je podsjetio da će idućega 11. listopada papa Benedikt XVI. otvoriti Godinu vjere povodom 50. obljetnice početka II. vatikanskog sabora a da ćemo u nedjelju, 14. listopada isto učiniti u Požegi za našu Biskupiju. Spomenuo je da je za tu prigodu poslao vjernicima Poruku pod naslovom „Umnoži nam vjeru“ koja se danas čita u svim župama Požeške biskupije te je novogradiškim župljanima predstavio njezine glavne točke. Kazao je da je vjera moć čovjekova duha, dar po kojem je Bog – kako tvrdi Jakov Apostol – ljude materijalno siromašne učinio duhovno bogatima, i da je Marija bila prva među takvima. Dodao je da za to bogatstvo treba zahvaljivati, njime se ponositi i trajno moliti da ga ne izgubimo. Spomenuo je da će nam evanđeoski vapaj Isusovih učenika „Umnoži nam vjeru“ biti geslo i molitva koju ćemo tijekom cijele Godine vjere upućivati Isusu Kristu. Biskup je pozvao nazočne da se ne daju smesti onima koji javno govore da nemaju vjere ili koji ne dolaze u crkvu, nego da se tijekom Godine vjere međusobno povezuju u svojoj župi, ponosni što su Božji i što pripadaju Isusovoj Crkvi, da vjeru učvršćuju, pročišćavaju, što bolje upoznaju i po njoj žive. Podsjetio je kako se ne tako davno u slavonskim župama prije svake župne mise ponavljao nauk Katoličke Crkve i kazao da će voditelji Odbora za naviještanje Božje riječi iz svakog Pastoralnog vijeća naše župe na misi otvorenja Godine vjere u Požegi primiti knjigu „Katekizam Katoličke Crkve“ kako bi na temelju spomenutog iskustva u svojim župama kroz Godinu vjere prije svake svete mise iz njega držali kratke kateheze i na taj način pomogli vjernicima da upoznaju pravi nauk Crkve kojeg će prihvatiti i životom svjedočiti.

Potom se biskup osvrnuo na povijesni okvir svetkovine Kraljice Svete Krunice i pojasnio kako je hrvatska pobjeda u Domovinskom ratu, koju su izvojevali vojnici s krunicama oko vrata, na svoj način povezana s pobjedama iz prošlosti vezanima za molitvu svete krunice. Podsjetio je da je papa Pio V. pripisao pobjedu kršćanske vojske nad Osmanlijama kod Lepanta 1571. upravo molitvi sv. krunice i da blagdan Kraljice sv. Krunice ima svoj početak u to doba, a da je dobio konačni oblik nakon kršćanske pobjede nad Osmanlijama kod Beča 1683. i konačno kod Petrovaradina 1716. Biskup je kazao kako je u vrijeme domovinskog rata suprotna vojska imala više oružja, ali je izvojevala pobjedu krunica, koju su žene, majke i bake molile u obiteljima i crkvama. Istaknuo je da krunica nije neko magično sredstvo, nego molitva u kojoj s Marijom razmatramo otajstva Isusovog života i uključujemo se u njih, da bismo u euharistiji slavili i sakramentalno postali dionicima Isusove ljubavi na križu i pobjede nad smrću. Zahvalio je prisutnima što upravo na takav način nastoje živjeti svoju vjeru u župi i biskupiji te je svjedočiti u društvu.

Biskup je naglasio kako je Godina vjere prilika da svaki od nas ispita svoju pripadnost Bogu, da provjeri jesmo li svoju sudbinu oslonili na Isusovu ljubavi s križa po kojoj nam je darovan naš konačni status a ostvaruje se u dubini naše jedinstvene i neponovljive osobe. Dodao je kako je Marija svojim „neka mi bude“ poslužila Isusovu djelu spasenja i zamolio je da pomogne kako bi njegova pobjeda ušla u živote vjernika njezine novogradiške župe, u njihove nemoći, i oživjela ono što je u njima mrtvo i nesposobno za Boga.

 

U zahvalu za proteklih dvadeset godina djelovanja župe svečano je otpjevan himan Tebe Boga hvalimo a potom je biskup u ime svih vjernika izmolio molitvu predanja Isusovoj majci. Na kraju misnoga slavlja zahvalio je zaslužnima za utemeljenje novogradiške nove župe, svim župnicima koji su djelovali kroz proteklih dvadeset godina, a preminulog župnika Matu Baličevića preporučio Božjem milosrđu, zahvalio je župnom zboru, ministrantima, nazočnim svećenicima i vjernicima. Uputio je riječ i nazočnoj petorici bogoslova koji se ovih dana nalaze u neposrednoj pripravi za primanje svetoga reda đakonata. Preporučio ih je vjernicima u molitve i pozvao da svakodnevno u njih uključuju i svećenike kako bi živjeli dostojno poziva kojim su pozvani, te da mogu odgovoriti na izazove današnjeg vremena. Pozvao ih je da mole i za nova duhovna zvanja, da Bog pozove nekoga iz njihove župe među svećenike ili redovnike.

 

Za proslavu dvadesete obljetnice svoga osnutka župa se pripravljala devetnicom na kojoj su svake večeri sudjelovali brojni vjernici.

 

pozeska-biskupija.com

Related Post

POŽEŠKA BISKUPIJA

Autor - 23/02/2014 0
Treće mjesto pripalo ekipi iz Osnovne škole Mato Lovrak iz Nove Gradiške na čelu sa mentoricom Andrijanom Petrović.