USUSRET USKRSU: Neka nam naše tradicije i običaja

991 0

Tekst i foto Franjo Memedović

Eto u Velikom smo tjednu i pripreme za najveći Katolički blagdan Uskrs u velikom su jeku i ništa se slučaju ne smije prepustiti. Uz duhovnu pripremu za ovaj veliki katolički blagdan, bar približno su važni i svi oni poslovi i aktivnosti vezani na materijalne stvari i vrijednosti , uz koje će mo blagovati u krugu obitelji, rodbine i prijatelja. Naravno na prvom mjestu je kuhana uskršnja šunka a u nekim krajevima Slavonije i kuhani kulin, kulinova seka i lijepi komad kuhane slanine, ako može one od podvoljka. Da bi sve ovo bilo ukusnije i lakše probavljivo, neizostavna su i kuhana jaja , te sve to još začinjeno mladim lukom , bijelim i crvenim, rotkvicom i hrenom , eto radi boljeg teka. Svakako će se na blagdanskom stolu naći i razno-razni kolači, onih sitni, miješani, od praca, paprenjaka, lincera, bile pite i mađarice i drugih , pa sve do raznih pita gužvara, filovanih orasima, makom ili cimetom. U neka davna vremena , kada Uskrs kao i mnogi drugi blagdani nisu bili komercijalizirani kao danas, na blagdanskom stolu našla se i posebno ukrašena okrugla pogača iz krušne peći , a za djecu su bili ispečeni manji kruščići u obliku golubova sa utisnutim očima od zrna graha. Malo se od toga danas održalo, pa umjesto pogača i kruščića-golubova na uskršnjem stolu prevladavaju pince i neki drugi industrijski proizvodi prilagođeni ovakvim prigodama. Za najmlađe će i ove godine biti našarana, obojena i oslikana jaja, koja će i onima starijim poslužiti da se malo zaigraju i okušaju u tucanju jajima , što sa djecom a što međusobno , pa da se vidi čije je jaje tvrđe i tko bolju tehniku tucanja ima , što će još više pridonijeti da blagdanski dani budu veseliji i radosniji.

Da bi sve pripremljeno za Uskrs bilo spremno za blagovanje , sve to treba na Veliki subotu popodne ili i u rano uskrsno jutro odnijeti na posvetu u župnu crkvu ili mjesnu kapelu.U toj prigodi se može vidjeti sva raskoš mašte , te kreacija uskrsne košarice sa posloženim namirnicama, prekrivenih ukrašenim , ručno izrađenim , heklanim ,štikanim,, zubranim ili šlinganim , damastnim salvetama. Onako ispod oka svaka će cura , snaša i baka, pomalo škicnuti prema susjednoj košarici, ne bi li kakvu mustru ufatile i zapamtile , kojom bi svoju uskršnju salvetu za iduću godinu ukrasile. Takvi smo , kakvi jesmo, uvijek bi željeli imati nešto bolje i ljepše od drugih, što i ne mora biti loše, dapače.

Više stoljetna je ovo tradicija dočekivanja i slavljenja Uskrsa i za nju trebamo biti zahvalni našim precima koji nam ostaviše u nasljeđe to bogatstvo tradicijske kulture i običaja, što mi, današnji suvremenici, imamo obvezu prenijeti na buduće naraštaje. Vrijednosti duhovnog i materijalnog slavljenja Uskrsa još uvijek na sreću postoje u ovom kršćanskom , katoličkom puku , bez obzira na sva tehnološka i tehnička čuda koja ga okružuju, kao i na globalizaciju u kojoj se utapaju i nestaju identiteti , tradicija i kultura, pogotovo malih naroda. Upravo zato i zbog toga , toplina i ispunjenost duše i tijela koju blagdani stvaraju u nama , te zajedništvo u dijeljenju dobrote i osjećaja sreće, te pripadnosti nekome i nečemu , nemaju cijenu i to je ono što jesmo ili nismo , što posjedujemo ili nam nedostaje. Sretan Vam USKRS !

Related Post