Vijesti iz sportske povijesti (18)

687 0

 

16. siječnja 2011. – Godina je 1983. Jedna više od prošle 1982.

kada smo opisali neke sportske događaje od prije tri desetljeća. Krenimo, dakle, kronološki kroz 1983. godinu.

1. Služba društvenog knjigovodstva, nekada favozni SDK, obavio je analizu materijalno-financijskog poslovanja u Nogometnom savez općine i u Općinskom savezu Partizana. Dok je kod nogometaša bilo sve u redu, kod Partizanovaca je nađeno niz nepravilnosti, posebno kod isplata, putnih računa i nenamjenskog trošenja društvenog novca.

2. Atletski klub Elting nakon jednogodišnjeg boravka u okrilju DSR Prvča, gdje je prije godinu dana osnovan, istupio je iz DSR. Međutim, pošto nije htio ući u zajedničko gradsko društvo Strmac osnovao je samostalni klub pod istim nazivom u Novoj Gradiški. Prva uprava samostalnog kluba Elting bila je: Kusaković, Vladetić, Spasić, Smolić, Ćaćan, Petranović, Domazet, Latal, Vujčić, Bjeloš i Gmajnić. Za predsjednika je izabran Ivica Kusaković. 3. Karataši Strmca postigli su veliki uspjeh u momčadskom natjecanju osvajanjem

3. mjesta u regionalnoj ligi Slavonije i Baranje.

4. Ski-vučnica na Psunju radi tijekom cijelih zimskih školskih praznika bezprijekorno. Zahvaljujući RO Remont načinjena je daleko jača vučnica od 18 KS s kapacitetom 350 skijaša na sat i ima dužinu 150 metara, načinjena je i ralica za snijeg i osiguran autobusni prijevoz Novotursa na vrh Psunja, osposobljena je skijaška staza za odrasle, djecu i rekreativce, a snijega ima u izobilju.

5. Dva smrtna slučaja dogodila su se prvih mjeseci godine. Umro je Drago Gazdek legendarni volonterski čuvar svih sportskih terena i mlada rukometašica Slavonke Nada Žakula, koja je oduševljavala zalaganjem, borbenošću i kvalitetom.

6. Najuspješniji nogometni klub Nove Gradiške je Metalac, zonaška momčad pri Tvornici alata TANG. Na godišnjoj konferenciji donijeta je odluka da klub od sada nosi ime tvornice TANG.

7. Nakon šestmjesečnog rada u ulozi trenera novogradiških košarkaša Stjepan Stunić podnio je ostavku, nezadovoljan odnosom nekih starijih igrača. Stunić je 4 puta dolazio iz Slavonskog Broda u Novu Gradišku na trening, a neki igrači iako u gradu nisu dolazili, pa je odstupio.

8. NK TANG je imao čak 500 stalnih članova s uplatom članarine, Sve su to bili radnici tvornice. Vrlo dobru momčad vodili su treneri Milan Grgić i Čedo Perić, pa su ambicije da iz Slavonske zone, gdje uspješno igraju od jeseni nastupaju u Jedinstvenoj nogometnoj ligi Slavonije i Baranje.

9. Najveće sportsko društvo tadašnje novogradiške općine, SD Strmac iz Nove Gradiške, u svom sastavu ima 10 klubova, 40 momčadi raznih sportova i blizu 500 aktivnih natjecatelja. Međutim, veliko društvo – veliki problemi. Najveći su financijske prirode, ali i stručnog kadra. Bez trenera su ostali rukomet (m), boks i košarka, pa su imenovani novi. Rukometaše umjesto Devića vodi Joco Smolić, košarkaše umjesto Stunića Miodrag Šorak, a boksače umjesto Trbovića Željko Poljak.

10. Koncem veljače osnovan je prvi skijaški klub Psunj inicijativom Planinarskog društva i postali su jedanaesti član gradskog sportskog društva Strmac.

11. Skupština Stolnoteniskog kluba istakla je veliki napredak jer su se seniori protekle godine plasirali u Hrvatsku ligu, a zabilježen je i veliki dolazak mladih, gdje se čak 6 različitih selekcija natječe na regionalnoj razini, iako rade u gotovo nemogućim uvjetima stare Munjare, istakao je tajnik Slavko Oršulić. Podijeljene su prigodne medalje najzaslužnijima: Jalžabetiću, Brnčiću, Oršuliću, Funesu i Pernaru. Zaključeno je da se svake godine organizira za tragično preminulu igračicu Memorijal Ive Brnčić.

12. Na izboru Sportaša godine za proteklu 1982. godinu proglašeni su: Sportašica gimnastičarka Danijela Prodanović, sportaš atletičar Mario Latal, momčad godine su strijelci TANG-a, a ekipa godine su rukometašice okučanskog Psunja,

13. Na skupštini Košarkaškog kluba izabrana je nova uprava: Veljko Poturica (predsjednik), Vlado Brkić (zamjenik), Goran Nikiforov (tajnik), Petar Šegedin (blagajnik). U predsjedništvu su još: Šorak, Dragosavac, Vujčić, Dragosavac, Majnarić, Stunić, Došlić, Kunac i Alekšević.

14. U organizacijji BK Strmac održana je boksačka revija na kojoj su nastupili boksači iz Zagreba, Osijeka, Slavonskog Broda i Nove Gradiške. Brojni gledatelji vidjeli su 32 boksača u 16 borbi. Od Novogradiščana pobjede su izborili Kozić (polusrednja) i Tusun (poluteška), a izgubili su braća Poljak (laka, poluvelter, teška), Dabić (poluvelter), Špoljarić (laka,) i Lovrić (velter).

15. Rukometaši novogradiškog Strmca u nizu uspjeha ove godine postali su prvaci Rukometnog kupa Slavonije i Baranje pobijedivši u završnici Požegu s 24:15(11:9). Novogradiščani su nastupili prvi put pod vodstvom novog trenera Željka Peveca i nadigrali Požežane. Pobjedu su izborili: Laloš, Lasović 2, Vlainić 2, Novokmet 2, Sertić 4, Hinić 2, Kaksa 7, Kulaš, Mataija 1, Bokulić 1, Magić 1, Anjoš.

 

Na slici sa novogradiškog ringa u Društvenom domu gdje sudac proglašava Kozića pobjednikom.


Related Post