„VINSKI TURIZAM“ – U vinariji Belje otvoren ovogodišnji Vinatlon 

457 0

Konferencijom „Vinski turizam – lokalni pristup i europske perspektive“ u prekrasnom ambijentu vinarije Belje i na početku jedne od najljepših vinskih cesta Hrvatske otvoren je ovogodišnji Vinatlon. 

– Pred nama je treće izdanje Vinatlona, vrhunske eno i gastro manifestacije na području općine Kneževi Vinogradi. Ovo je svojevrsni međunarodni projekt, budući da je uključeno šest zemalja i više od 100 sudionika konferencije i panela kojim se općina pozicionira na turističkoj karti, ne samo Baranje i istoka Hrvatske, već i cijele kontinentalne Hrvatske kao top kontinentalna destinacija – rekao je načelnik Općine Kneževi Vinogradi Vedran Kramarić te dodao kako upravo ovakve konferencije služe boljem upoznavanju šire javnosti s potencijalima i kvalitetom baranjskog kraja. 

Vinari, vinski stručnjaci, turistički djelatnici, ugostitelji, novinari i predstavnici gradova, općina i institucija iz Hrvatske i susjednih zemalja danas su nazočili svečanosti potpisivanje Povelje i panelima na temu vina i turizma, destinacije i baštine. 

– Cilj potpisivanja današnje Povelje je suradnja na europskoj kulturnoj ruti IterVitis, jednoj od 45 certificiranih europskih kulturnih ruta, a odnosi se na kulturu vina, vinograda i vinogradarske arhitekture. Radit ćemo zajedno na promociji, razvoju i prepoznatljivosti ovog kraja – istaknula je Dijana Katica iz Udruge Klub članova Selo.

Među potpisnicima Povelje je većina hrvatskih vinskih regija, ali i predstavnici gradova, općina i udruga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Mađarske i Sjeverne Makedonije. 

– Iznimno nam je drago da smo danas ovdje jer od Hrvatske, a osobito od Baranje možemo jako puno učiti o vinarstvu i vinogradarstvu. Makedonija je još uvijek mala vinska regija, zajedničkim nastupom na svjetskom tržištu svih ovih regija zasigurno ćemo dobiti veću vidljivost – rekao je OrceSimov, potpredsjednik Saveza gospodarskih komora Makedonije.

Za kontinuiran razvoj turističke regije nužno je podizanje svijesti o kvaliteti i sadržaju, a upravo se na ovaj način radi na snažnom brendiranju destinacije.

– Ovdje imamo odličan primjer suradnje svih naših vinskih regija u Hrvatskoj i imamo promociju kontinentalnog turizma, posebno eno i gastro proizvoda. Jedna od velikih prednosti kontinenta je činjenica da ovdje sezona traje cijelu godinu, u tome i jest prednost svih posebnih oblika turizma i proizvoda koji se ne oslanjaju na sunce i more, već nude sadržaj kao motiv dolaska gostiju. Baranja je prekrasna turistička regija koja ima jedinstvenu turističku ponudu, izvanredne domaćine i proizvode zahvaljujući kojima stvara pretpostavke za cjelogodišnji turizam – naglasio je Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta.

Vinatlon je manifestacija kojom će za zatvoriti Vinski mjesec Osječko-baranjske županije tijekom kojeg je u svibnju i lipnju na područja sva četiri vinogorja ove županije organiziran niz događanja. 

– To je jedna od većih manifestacija koja promovira turistički potencijal Osječko-baranjske županije, na kojem kontinuirano radimo, svjesni kapaciteta i velikih mogućnosti naših vinara i vinogradara u sva četiri vinogorja – kazao je Mato Lukić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Dragan Kovačević rekao je da vino ima značajni utjecaj na turizam i produženje turističke sezone na kontinentu.

– Smatramo da vino doprinosi autentičnoj ponudi jer je upravo proizvodnja vina vezana za način života, kulturu i tradiciju ljudi koji žive na ovom prostoru. Također treba spomenuti da Hrvatska ima 125 autohtonih sorti vina, ali i veliki gastronomski potencijal koji je neodvojiv od vinske ponude – zaključio je Kovačević.

Nakon panela, sudionici konferencije su imali priliku kušati najbolje od baranjske eno i gastro ponude, a manifestacija se nastavlja i večeras proglašenjem Šampiona Dunava u Starom podrumu Belja u Kneževim Vinogradima, općini koja nosi ovogodišnju titulu šampiona ruralnog turizma Hrvatske. Sutra se program seli u zmajevački surduk gdje od 15 sati startaju vinske igre, a treće izdanje Vinatlona otvara igra Bačvatlon. 

Related Post