Voćinski župnik Mladen Štivin čuva narodnu baštinu svirajući stare instrumente

1614 0

Tekst: Višnja Mikić, Foto: Višnja Mikić i arhiv župe

Mladen Štivin, koji je već 10 godina župnik u Voćinu, uz brojne pastoralne obveze pronađe i vremena za očuvanje tradicije i narodne baštine – od Davora, sela u kojem je rođen, do Voćina gdje se spaja bogatstvo u različitosti tradicija Slavonije, Bosne, Srijema i Kosova.

Rijetki su oni koji se danas sjećaju velikih obitelji, nekadašnjih zadruga. Vlč. Štivin sjeća se kad ih je u Davoru za obiteljskim stolom bilo čak sedamnaestero. Njegova se obitelj među zadnjima u selu dijelila na manje obitelji.

-Djed je bio glavni u kući i njemu su se polagali računi o svemu. Brinuo je i o konjima, a pomagala mu je baka kojoj je to bio drugi posao. Prvi je bio briga o svinjama. O kuhinji je brinula tatina tetka – djedova sestra, stara divojka koja se nije udavala. Pomagala joj je moja mama. Njih dvije brinule su i o kravama. Djedova sestra i moja strina vodile su brigu o čistoći kuće. Poslove u polju obavljali smo zajedno. Rano smo ustajali, a i djeca su imala svoje obveze. U kući se nikad nismo posvađali. Vladalo je zajedništvo, poslušnost, poštivanje starijih. Svaki član obitelji ulagao je sebe u zajednicu i samo tako velike obitelji mogle su živjeti i opstajati – objašnjava vlč. Štivin.

Kad je otišao u sjemenište iz rodnog sela, osim vjere i odgoja ponio je Mladen u srcu i duh tradicije i narodne baštine. Tome se raduje i danas.

-Ovdje djeluju dva kulturno-umjetnička društva: Kulturno-umjetnička udruga „Voćin“ koja njeguje slavonsku, šokačku tradiciju i folklor zapadne Slavonije, posebno šetana kola (krivo kolo) te KUD „Ćeralije“ u Ćeralijama koji njeguju folklor Hrvata s Kosova. Društva dobro surađuju; npr. kad KUD „Voćin“ organizira „Voćinsku kestenijadu“, KUD „Ćeralije“ pomogne u pripremi i ujedno nastupa na manifestaciji. Folklorni program uvijek je prekrasan jer je svaki stanovnik u Voćin donio dio svoje kulture, baštine i tradicije, od Bosne i Srijema do Kosova, uz našu, slavonsku – ističe voćinski župnik.

Osim što je zaljubljenik u tradiciju pjesme i folklora, Mladen Štivin voli glazbene instrumente, posebno tradicijska puhačka glazbala kojih ima prilično mnogo; starih i novih. On zna svirati čak njih dvanaest. Ističe kako svaki instrument ima vijek trajanja, a najbolje se čuva – sviranjem. Žao mu je što neka od tih glazbala u Slavoniji polako nestaju, ali raduje se što su neka oživjela pa se sve češće čuju. Voli gajde, dude, dvojnice, frulice, a podsjetio nas je i na baranjsku diplicu, instrument koji se pravio od trske ili većeg guščjeg pera.

-Na peru se nekada sviralo i u Davoru. Uglavnom su svirale žene, ali skrivečki, kad su bile same u svom društvu, npr. nedjeljom poslijepodne kad su se družile. Neke instrumente sam učio u Davoru svirati kao dijete, npr. frule i dvojnice (davorački dvojače). Završio sam seminar za sviranje gajdi u Gorjanima – objašnjava.

Svira župnik i neke instrumente Hrvata s Kosova – gajde makedonskog tipa, šupeljke, kavali. Pitali smo kako sve stigne s obzirom na vrlo živu i aktivnu župu.

-Ustajem u 5:45 svako jutro. Najprije molim, zatim popijem kavu, poslušam vijesti, onda me čeka dan ispunjen brojnim svećeničkim obvezama, ali ipak nađem nekakav prostor u kojem dohvatim instrumente. Uvijek su mi u blizini pa u nekoj kratkoj pauzi zasviram – kaže župnik koji je imao brojne nastupe od “Noći muzeja” do radijskih postaja i različitih manifestacija od kojih ističemo onu Hrvata u Mađarskoj. Po potrebi oblači i narodnu nošnju. Kako bi nam dočarao zvuke bar nekih instrumenata, zasvirao je najprije, onako šokački, gajde, a onda i duduče, frulu Hrvata s Kosova.

Related Post