ŽENE U NOVOJ GRADIŠKI: Ima ih na položajima i uspješne su poduzetnice, ali bi moglo i bolje

1342 0

Danas, na Međunarodni dan žena, u Zagrebu se održava peti po redu Kongres poduzetnica 2020. koji okuplja žene u poduzetništvu Hrvatske i regije, a među kojim je i Ivana Trupina, kao voditeljica jednog od panela

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 8. ožujka 2020. – O ženskim pravima, njihovom statusu i radu, doprinosu u gospodarskom razvoju Nove Gradiške i potporama koje ženama daje gradska vlast, na konferenciji za novinare u povodu Dana žena govorila je zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina. Ocjenjuje da je status žena u Novoj Gradiški dobar i kaže da se ulažu napori i provode mjere kako bi bio još bolji.
-Nažalost, stanje još uvijek nije onakvo kakvo bismo htjeli bez obzira koliko se za to borimo. Moramo stoga biti još glasnije. Po meni situacija u Novoj Gradiški je izuzetno dobra kada se osvrnemo na zapošljavanja i kada vidimo da u gradskim ustanovama imamo tri ravnateljice, da u gradskoj upravi imamo 27 zaposlenica i 13 zaposlenika. U Gradskom vijeću je 6 žena koje aktivno sudjeluju u svim društvenim sferama života i bore se za prava svih naših građana, a žena je i predsjednica Gradskog vijeća – kaže Ivana Trupina.
Ni Nova Gradiška nije bez obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama pa je u suradnji sa
Informativno-pravnim centrom iz Slavonskog Broda i u Ulici slavonskih graničara osiguran prostor gdje žene i sve druge žrtve obiteljskog nasilja mogu potražiti psihosocijalnu i pravnu pomoć. Grad provodi i projekt „Zaželi“ u kome je zaposleno 50 dugotrajno nezaposlenim ženama kojima to puno znači jer im osigurava plaću i uključuje u društvo i čini korisnim u zajednici u kojoj žive.
-Grad Nova Gradiška prijatelj je ženskog poduzetništva pet godina za redom i s ponosom nosimo tu titulu. Imamo brojne aktivnosti koje realiziramo u suradnji i partnerstvu s Ženskim poduzetničkim centrom iz Zagreba. U nedjelju se održava kongres poduzetnica jugoistočne Europe gdje Nova Gradiška ima veliku ulogu u organizaciji kao Grad partner. Svake godine Grad osigurava u proračunu sredstva za poticanje i edukaciju poduzetnica i onih koji će to postati sa ciljem otvaranja novih poduzetničkih subjekata i radnih mjesta.
Provodili smo programe edukacije žena i poticali poduzetnički duh kod žena koje su otvorile nove obrte. Pokazale da su snažne, sposobne i vrijedne i dokazuju da vrijede u društvu. U našem gradu imamo uspješnih žena poduzetnica, žena koje samostalno vode svoja poduzeća i svoja kućanstva. Pokazuju to na gospodarskim druženjima tijekom godine. U našem gradu su poduzetnice na jako visokom i zavidnom nivou. To je moje mišljenje, a parametri pokazuju da značajno doprinose razvoju našeg grada – kaže Ivana Trupina.
Danas, na Međunarodni dan žena, u Zagrebu se održava peti po redu Kongres poduzetnica 2020. koji okuplja žene u poduzetništvu Hrvatske i regije, a među kojim je i Ivana Trupina, kao voditeljica jednog od panela.

Related Post

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Autor - 17/09/2015 0
Slavonski Brod 17. rujna 2015. – Za projekt „Kontrola plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima” koji Brodsko-posavska županija u suradnji s…

OBNOVA ŠKOLA

Autor - 04/05/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 4. svibanj 2012. – I ove se godine nastavlja sustavno unapređivanje uvjeta školovanja u osnovnim i srednjim školama…