ŽENE U NOVOJ GRADIŠKI: Ima ih na položajima i uspješne su poduzetnice, ali bi moglo i bolje

1056 0

Danas, na Međunarodni dan žena, u Zagrebu se održava peti po redu Kongres poduzetnica 2020. koji okuplja žene u poduzetništvu Hrvatske i regije, a među kojim je i Ivana Trupina, kao voditeljica jednog od panela

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 8. ožujka 2020. – O ženskim pravima, njihovom statusu i radu, doprinosu u gospodarskom razvoju Nove Gradiške i potporama koje ženama daje gradska vlast, na konferenciji za novinare u povodu Dana žena govorila je zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina. Ocjenjuje da je status žena u Novoj Gradiški dobar i kaže da se ulažu napori i provode mjere kako bi bio još bolji.
-Nažalost, stanje još uvijek nije onakvo kakvo bismo htjeli bez obzira koliko se za to borimo. Moramo stoga biti još glasnije. Po meni situacija u Novoj Gradiški je izuzetno dobra kada se osvrnemo na zapošljavanja i kada vidimo da u gradskim ustanovama imamo tri ravnateljice, da u gradskoj upravi imamo 27 zaposlenica i 13 zaposlenika. U Gradskom vijeću je 6 žena koje aktivno sudjeluju u svim društvenim sferama života i bore se za prava svih naših građana, a žena je i predsjednica Gradskog vijeća – kaže Ivana Trupina.
Ni Nova Gradiška nije bez obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama pa je u suradnji sa
Informativno-pravnim centrom iz Slavonskog Broda i u Ulici slavonskih graničara osiguran prostor gdje žene i sve druge žrtve obiteljskog nasilja mogu potražiti psihosocijalnu i pravnu pomoć. Grad provodi i projekt „Zaželi“ u kome je zaposleno 50 dugotrajno nezaposlenim ženama kojima to puno znači jer im osigurava plaću i uključuje u društvo i čini korisnim u zajednici u kojoj žive.
-Grad Nova Gradiška prijatelj je ženskog poduzetništva pet godina za redom i s ponosom nosimo tu titulu. Imamo brojne aktivnosti koje realiziramo u suradnji i partnerstvu s Ženskim poduzetničkim centrom iz Zagreba. U nedjelju se održava kongres poduzetnica jugoistočne Europe gdje Nova Gradiška ima veliku ulogu u organizaciji kao Grad partner. Svake godine Grad osigurava u proračunu sredstva za poticanje i edukaciju poduzetnica i onih koji će to postati sa ciljem otvaranja novih poduzetničkih subjekata i radnih mjesta.
Provodili smo programe edukacije žena i poticali poduzetnički duh kod žena koje su otvorile nove obrte. Pokazale da su snažne, sposobne i vrijedne i dokazuju da vrijede u društvu. U našem gradu imamo uspješnih žena poduzetnica, žena koje samostalno vode svoja poduzeća i svoja kućanstva. Pokazuju to na gospodarskim druženjima tijekom godine. U našem gradu su poduzetnice na jako visokom i zavidnom nivou. To je moje mišljenje, a parametri pokazuju da značajno doprinose razvoju našeg grada – kaže Ivana Trupina.
Danas, na Međunarodni dan žena, u Zagrebu se održava peti po redu Kongres poduzetnica 2020. koji okuplja žene u poduzetništvu Hrvatske i regije, a među kojim je i Ivana Trupina, kao voditeljica jednog od panela.

Related Post

GRADSKA ZELENA TRŽNICA

Autor - 07/05/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 7. svibanj 2015. – Na gradskoj zelenoj tržnici u ovo doba godine najtraženija roba su sadnice povrća i…

IZLOŽBA KORIZMENO RUHO

Autor - 20/02/2013 0
U organizaciji Sindikata umirovljenika podružnice Donji Andrijevci u utorak je otvorena izložba Korizmenog ruha koji se nosio u razdoblju 1900-1950.…