Znate li tko je Nord? Najjednostavniji spot koji nećete moći prestati gledati

632 0

Nord podvlači crtu pjesmom Lo-Hizvuči kao soundtrack Ozarka ili Handmaid’s Tale

 

Riječki Nord bend je o kojem se poprilično malo u Hrvatskoj zna. Iako sve što su radili proteklih sedam godina krije more zanimljivosti, njihova samozatajnost, pjevanje na engleskom jeziku, okrenutost ka stranom tržištu i nekoj drugoj publici pridonijela je tome. Sada, kad javnosti predstavljaju posljednji singl sa svog prvog i jedinog albuma, vrijeme je da podvuku imaginarnu crtu i da na domaćem terenu zaokruže svoj prvi krug.

 

Iako sedam godina postojanja zvuči puno, a jedan album u tom vremenu malo, sve što se između toga događalo, kritike koje su nanizali, neočekivane pobjede i nastupi te život koji se usput dogodio – sve to govori kako je Nord, bend koji se krećeizmeđu pop glazbe, hard rocka i metala, između  alternativnog zvuka i progresivnog rocka, išao sebi pravim putemi točno je tamo gdje je trebao biti.

 

Od 2015. godine kada su kao potpuni autsajderi odnijeli pobjedu na banjalučkom Demofestu, godine kad je stiglo rekornih 460 prijava iz cijele regije, kreće vrtoglavo razdoblje u kojem su:

– izdali svoj prvi album „Play Restart“ (2017)

– nastupali na In Music festivalu (2016, 2019) i Metaldaysima (2017)

– odradili turneju po Kini (!) i održali koncerte u čak 16 kineskih gradova

– odradili turneju po Istočnoj Europi, gdje su u tri države (Mađarska, Bugarska, Ukrajina) posjetili  9 gradova

– objavili 6 singlova i spotova koji uz Play Restart broje skoro 100.000 pregleda na Youtube platformi

– dobili nevjerojatne recenzije albuma kroz strane medije i glazbene blogove, poput:

Play Restart nije tipičan metal album, već jedan dobar stari rock album sa stavom, mračan i

melankoličan, album koji će se svidjeti većini fanova grupa poput Queens of the Stone Age,

R.E.M., Soundgarden, Faith No More, itd. (Metal Revolution)

Ovaj album je nevjerojatan. Koliko god puta poslušate ovu ljepotu, ne može vam dosaditi. “Play

Restart” prođe toliko brzo, imate osjećaj kao da su prošle minute i sigurno ćete se uhvatiti kakostišćete “play” iznova više puta (Tempelores)

Sada, Nord je spreman za drugi album. Njihov prvijenac „Play Restart“ odlazi u aktivnu mirovinu, a odlazak obilježava posljednjim videospotom, za pjesmu Lo-Hi koja se, simbolički, nalazi prva na albumu.

„Nisam nikako htio da ova pjesma ostane u drugom planu od ostalih na albumu, radi se o vrlo osobnoj pjesmi koja tekstom i glazbom vjerno ocrtava jedno od težih razdoblja u mom životu. Upravo se zato i rodila ideja da napravimo lyric video, kako bi i sam tekst bio u prvom planu.”, objasnio je pjevač i basist grupe, Mihael Prosen.

 

Lyric video napravio je sam bend, točnije Mihael Prosen i bubnjar, Tino Margan. Možda baš zato video ima neku nadrealnu atmosferu, iako se radi o vrlo jednostavnim kadrovima. No šuma liječi. I uvlači u sebe. A obronci Učke i okolica Labinštine daju tu magičnu atmosferu kao da se radi o domu vilenjaka i nadnaravnih bića. Dok pjesma zvuči kao da može biti soundtrack najaktaulnijim serijama poput Ozarka ili Handmaid’s Tale.

 

Atmosferski filmska glazba, moć šume, besprijekorni engleski jezik i stihovi koji savršeno opisuju (pro)padanje duše – sve to je Lo-Hi. Svakako poslušajte.

 

Nord Facebook – https://www.facebook.com/nordmusicofficial

Nord Spotify – https://open.spotify.com/artist/4lGPBDnuBXX9TKjCapLbZT

Related Post