ŽUPANIJA BEZ MINA: Do travnja će se razminirati posljednje minsko sumnjive površine na Psunju

1650 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 4. ožujka 2018. – Zaostale mine nakon Domovinskog rata bile su jedan od najvećih problema u Brodsko-posavskoj županiji, pogotovo u njenom zapadnom dijelu gdje je bila crta zapadnoslavonske bojišnice. Trebalo je puno vremena i novca da se mine uklone i da stanovništvo bez straha može obrađivati svoje njive. Isto tako pod minama su bile i šumske površine.

Kako se na obilježavanju Međunarodnog dana civilne zaštite u Slavonskom Brodu moglo čuti od Dubravka Krušarovskg iz osječke podružnice Hrvatskog centra za razminiranje, do travnja ove godine u Brodsko-posavskoj županiji bi trebale biti razminirane posljednje minsko sumnjive površine.

Nakon rata u Brodsko-posavskoj županiji je utvrđeno 37,8 km2 minsko sumnjivih površina, a od 1998. godine do sada je kroz 144 projekta razminirano je 25,3 km2. Kako je najavio Dubravko Krušarovski do travnja ove godine područje cijele županije trebalo bi biti očišćeno od mina kroz 2 projekta koje provodi HCR. Prvo područje je Priporac, sjeveroistočno od Širinaca, površine 140.667 m2, a drugo područje G.J. Južni Psunj između Ivanovca i Širinaca, površine 92.310 m2.

Related Post