100 godina Gimnazije Nova Gradiška

2195 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 12.  siječanj 2019. – Gimnazija Nova Gradiška, njeni učenici i profesori, te lokalna zajednica, ove  godine obilježava  hvale vrijednu obljetnicu.

Stotinu godina jedne srednjoškolske obrazovne ustanove, pa tako i novogradiške Gimnazije, ostavilo je neizbrisiv trag, ali i utjecaj koji su u društvu i njegovom razvoju ostavili  njeni učenici, kasnije kao vrhunski  stručnjaci u raznim oblastima  života ili kao književnici, umjetnici i znanstvenici.

Novogradiška Gimnazija kao obrazovna ustanova kroz svoju je stogodišnju povijest  bila  podložna  raznim  izazovima, od  svjetonazorskih i  prosvjetiteljskih  do  političkih. Svako vrijeme  nosi svoje izazove  i prepreke pa tako i današnje s  kojima se  nosi  ravnateljica prof. Ljiljana Ptačnik  i  njeni djelatnici. Isto tako  lokalna i šira samouprava  čija je zadaća stvoriti uvjete  za obrazovanje  primjereno vremenu u kome živimo. Naprimjer, Gimnazija Nova Gradiška  jedina je srednjoškolska ustanova na području Slavonije i  Baranje koja nema nastavno-sportsku  dvoranu. Bilo bi lijepo da  kao dar  za obljetnicu, stotinu godina  nakon što je  31. siječnja 1919. godine utemeljena  naredbom  Povjereništva za prosvjetu i  bogoštovlje u Zagrebu, počnu radovi na njenoj izgradnji.

Prvi njezin  upravitelj bio je  prof.  Juraj  Kušmišević. Bila je to jedina srednjoškolska ustanova  na širem području zapadne Slavonije koju su,   osim đaka  iz novogradiškog kraja pohađali  i đaci s područja Novske, Bosanske Gradiške, Pakraca i Kutine.

Zgrada Gimnazije sagrađena je  1896. godine  za potrebe Više pučke škole. Obnovljena  je nakon stradanja u Domovinskom ratu, a nakon  najavljene energetske obnove ove  slavljeničke godine trebala bi zablistati u novom sjaju.

Related Post