18. POLJOPRIVREDNO-PODUZETNIČKE IDEJE NOVA GRADIŠKA 2016.

1601 0

Prilika za građane da dođu u Društveni dom, razgledaju ponudu poljoprivrednih gospodarstva, zadruga i udruga te kupe nešto autohtono i kvalitetno

 

NOVA GRADIŠKA, 22. siječanj 2016. – U Domu kulture i Društvenom domu u Novoj Gradiški danas i sutra održava se 18. edukativno-izložbena i prodajna manifestacija Poljoprivredno-poduzetničke ideje. Organizatori su Brodsko-posavska županija, Grad Nova Gradiška, Savjetodavna služba i LAG zapadna Slavonija, a suorganizatori Županijska gospodarska komora, CTR¬, novogradiške srednje škole srednjim, Turistička zajednica i Udruženje obrtnika Nova Gradiška.

 

Kao i prethodnih  godina  i ove je godine namjera  Brodsko-posavske županije, kao glavnog organizatora, bila da  educira poljoprivrednike s najnovijim   tehnološkim dostignućima u proizvodnji i šansama  koje pružaju  fondovi  namijenjeni poljoprivrednom i ruralnom razvoju. Isto je tako omogućeno  poljoprivrednim gospodarstvima  da na izložbenom prostoru  pokažu što  sve proizvode  i nude na prodaju. Dakako,  i  struku  je tu da prenese svoja znanja.

Poljoprivredno-poduzetničke ideje  su prilika i  za građane da danas i sutra   dođu u Društveni dom, razgledaju  ponudu poljoprivrednih gospodarstva, zadruga i udruga te kupe nešto autohtono i kvalitetno.

-Kao  Hrvatska poljoprivredna komora imamo prigovor na ruralni razvoj. Naše velike tvrtke su kroz svoja povezana društva povlačili maksimalni iznos od 5 milijun eura  po nekoliko puta. Smatramo da to nije dobro. Nismo protiv toga da veći sustavi povuku  tih 5 milijuna eura. Međutim, na taj način neće ostati sredstva  za obiteljska poljoprivredna gospodarstava.

Očekujemo od novog ministra da se  brzo očituje o mjeri IV  ruralnog razvoja  i o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu koji u posljednje četiri godine nije dobro funkcionirao, pogotovo zadnju godinu, jer su  zemljište koje je predviđeno za obiteljska gospodarstva kroz  javne pozive dobivali  veliki sustavi.  Zemljište koje je kroz programe općina i gradova  namijenjeno  poljoprivrednim gospodarstvima  kroz natječaje mora im biti i dodijeljeno.   Inzistirat ćemo da razvoj poljoprivrede u Hrvatskoj   budu obiteljska gospodarstva – kazao je Matija Brlošić, predsjednik  Hrvatske poljoprivredne komore.

Poljoprivredno-poduzetničke ideje  Nova Gradiška 2016. otvorio je  župan Danijel Marušić, predsjednik Organizacijskog odbora. Zahvalio je organizatorima i svim sudionicima, struci i izlagačima.  Izrazio je nadu  da će nova Vlada   promijeniti odnos prema Slavoniji, koja je, kako je naglasio,  sustavno zanemarivana.

Na otvaranju je nastupio KUD „Trenk“

Danas  je bilo riječi o  upravljanju EU fondom za ruralni razvoj, EU i  međunarodnu suradnju, programu ruralnog razvoja  2014. – 2020, ulaganjima u  fizičku imovinu i potporama za   ulaganja u  poljoprivredna gospodarstva  te preradu, marketing i razvoj.  Razgovaralo se o  poljoprivredi, okolišu i  klimatskim promjenama, ekološkom uzgoju. Sutra  će  struka i pčelari  raspravljati o  kontroli i suzbijanju  američke i europske  gnjiloće  medonosne pčele, suvremenim tehnologijama  u pčelarenju i pčelinjim proizvodima u unapređenju  i zaštiti ljudskog zdravlja.

Related Post