20 OBLJETNICA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

953 0

Zlatni grb Brodsko-posavske županije, nagrada za životno djelo u 2013. uručen je dr.Šimi Benešu i Šerifu Isakoviću

 

SLAVONSKI BROD , 15. travnja 2013. – Jubilarna 20, obljetnica Brodsko-posavske županije obilježena je svečanom Sjednicom županijske skupštine u KKD Ivana Brlić Mažuranić. Pred oko 300-tinajak gostiju i uzvanika govorili su predsjednik Županijske skupštine Zvonimir Markotić i župan Danijel Marušić. U svom govoru i pratećoj prezentaciji predstavili je učinjeno u četverogodišnjem razdoblju.

 

Investicije u nove tehnologije i zapošljavanje

 

” Strateški ciljevi i prioriteti održivog društvenog razvoja naše županije sadržani su u Županijskoj razvojnoj strategiji u kojoj je selektirano, te u financijski i akcijski plan ugrađeno 224 projekta. Upravo se od ovih projekata najviše i očekuje u kontekstu privlačenja i korištenja fondova i fondova Europske unije. Kada su u pitanja sredstva iz inozemnih izvora, možemo se pohvaliti da smo realizirali ili smo u toku realizacije 31 projekta vrijednih 80 milijuna kuna i jedna smo od županija koje su povukle najviše sredstava iz raznih kreditnih fondova Europske unije . Za daljnje unapređenje gospodarstva, infrastrukture, ruralnog turizma i obrazovanja u narednom razdoblju planira se realizirati 21 IPA projekt vrijednih 66 milijuna kuna, te 12 projekata iz Strukturnih fondova EU vrijednih blizu 892 milijuna kuna . U tijeku je i priprema još 10 projekata iz spomenutog programa od kojih bih istaknuo projekt Panonskog zelenog industrijskog parka koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova odabralo kao najbolji, a to je potvrdilo i 8 županija Panonske regije. Ovaj projekt vrijedan 220 milijuna kuna omogućit će nove investicije, moderne tehnologije i nova zapošljavanja, posebice mladih, stručnih kadrova. Valja se pohvaliti da smo baš u prošli petak, dakle 12. travnja ugovorili 9 novih projekata iz IPARD programa vrijednih 38 milijuna kuna uz planirani povrat sredstava od 20 milijuna kuna.

Nadalje, prioritet nam je i dovršetak izgradnje lučkog područja Luke Slavonski Brod, izgradnja naftnog terminala u sklopu Luke, te realizacija investicija u gospodarskoj zoni lučkog područja. U sklopu te zone kreće ove godine jedna od najvećih gospodarskih investicija u RH, izgradnja plinske termoelektrane i tvornice bioetanola. Dugoročno gledano, s realizacijom projekta kanala Dunav-Sava-Drava, ova luka postat će najznačajnije riječno tranzitno središte.

Od ugovorenih projekata spomenuo bih i još ove: Centar izvrsnosti za obnovljive izvore energije,Regionalni centar za biotehnološka istraživanja, projekt Budi poslovna – budi konkurentna, Promicanje razvoja, inovacija, znanja i poduzetništva, Sustav integracije zapošljavanja mladih , Industrijski park u Novoj Gradiški, SB solarni demonstracijski centar,Projekt industrijske zone Klakar površine 200 ha predviđen kao centar automobilske industrije koji je uvršten u katalog Svjetske banke, te projekt Logističko distribucijskog centra Oprisavci na križanju koridora 5C i 10 vrijednog 73 milijuna kuna. Za uspješnu pripremu i provedbu projekta Europske unije najzaslužniji su aplikanti, te razvojne agencije naša dva grada, Upravni odjel za razvoj i europske integraceije, i posebno županijska razvojna agencija CTR.”- rekao je između ostalog župan Marušić.

 

Priznanja

 

U drugom dijelu svečanosti zaslužnim pojedincima, ustanovama, institucijama, udrugama i gospodarskim subjektima dodijeljena su posebna priznanja. Zlatni grb Brodsko-posavske županije, nagrada za životno djelo u 2013. uručen je dr.Šimi Benešu i Šerifu Isakoviću. Plaketu županije, godišnju nagradu u gospodarskim i društvenim djelatnostima dobili su tvrtka Sigmat, Udruženje obrtnika, Strojarski fakultet, Srednja škola M.A. Reljković, Udruga povjesničara i baštinika zavičajne starine Slavonije, Baranje i Srijema, Šahovski klub invalida HVIDRA-Brod, Udruga roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti “Hrabro dijete” iz Nove Gradiške i DVD Garčin, a priznanje Kovanica od zlata Nikola Janković, Goran Hadžić, Drago Žambok, doc.dr.sc. Emina Berbić Kolar, Stanislav Hudi, Mirjana Jakovčev, Marko Lipovac, Jasminka Žužić, Marija Tunuković i Mirko Milec.

 

Related Post