4. KONGRES PILANARA JUGOISTIČNE EUROPE

520 0

U Slavonskom Brodu održava se središnji susret predstavnika pilinarske industrije i šumarstva

 

Na središnjem susretu predstavnika pilinarske industrije i šumarstva, trgovaca drvom i dobavljača tehnologije, a u organizaciji informativnog glasila Drvo i namještaj te Drvnog klastera, otvoren je u Slavonskom Brodu 4. drvoprerađivački kongres. Otvorenju je prisustvovalo oko 190 sudionika iz Hrvatske i iz susjednih zemalja BiH, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Mađarske i Austrije.

 

U ime Brodsko-posavske županije, koja je regionalni partner Kongresa, nazočio je zamjenik župana Vlaović koji je u govoru istaknuo da i u ovom sektoru proizvodnje fokus treba biti na radnim mjestima, na zapošljavanju, otvaranju novih poslova, daljnjem razvoju te investicijama. Naglasio je da BPŽ svojim potpornim programima za male i srednje poduzetnike nastoji pomoći gospodarskoj slici naše županije. Napomenuo je da je projekt vezan za obnovljive izvore energije dobio potporu od nadležnog Ministarstva i Vlade RH.

 

Darko Prodan, predsjednik Udruge hrvatski drvni klaster, napominje da 8% deviznog priljeva RH dolazi iz drvnog sektora. Također, rekao je da je Zakon o preradi drva u izradi.

 

Franz Kurt iz Instituta LHK Rosenheim (Njemačka) istaknuo je važnost problematike održivosti razvoja dok predsjednik uprave Hrvatskih šuma Pavlović usmjerava težište ka otvaranju kogeneracijskih postrojenja u kojima se odvija prerada drva. Osim toga, naglasio je da su drvoprerađivački kapaciteti duplo veći od sirovinske baze na području cijele regije.

 

Načelnica uprave za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju pri nadležnom Ministarstvu dr. Aida Kopljar, u ime ministra Jakovine proglasila je Kongres otvorenim, pritom dodavši da je ovo prilika za stjecanje novih znanja iz područja pilinarstva te izravan susret sa poslodavcima i prerađivačima (BPŽ)

Related Post

SOLDUS ZAPOSLIO 60 OKUČANACA

Autor - 06/11/2017 0
Autor Franjo Samardžić OKUČANI, 6. studenoga 2017. – Kao i u svim drugim općinama u Brodsko-posavskoj županiji i na području…