5. LET S GAVRANOM: Predstavljeno drugo izdanje zbirke priča „Priče o samoći“

1188 0

NOVA GRADIŠKA – U sklopu ovogodišnjega 5. „Leta s Gavranom“ u čitaonici Odjela za odrasle Gradske knjižnice Nova Gradiška predstavljeno je drugo izdanje zbirke priča Mire Gavrana „Priče o samoći“ .
Okupljenima je dobrodošlicu poželjela ravnateljice prof. Biljana Dakić, a potom predstavila i Branku Džebić, autoricu pogovora „Priča o samoći“. Knjigu je u razgovoru s autorom i promovirala predstavila okupljenima. Branka Džebić bila je dugogodišnja novinarka Vjesnika i urednica „Kulture“, ravnateljica je Lošinjskog književnog festivala i dugi niz godina prati rad Mire Gavrana.
Trideset godina nakon objavljivanja kultne zbirke priča “Mali neobični ljudi”, 1989., koja je imala čak pet izdanja, Miro Gavran izašao je pred čitatelje sa zbirkom “Priče o samoći” 2019. u kojoj na još sugestivniji i koncizniji način portretira naše suvremenike, sudbinski određene samoćom, dominantnom temom našega vremena. U knjizi je autor sabrao deset neobičnih priča, a u njihovim tugama, razočaranjima, radostima i emocijama s lakoćom ćete pronaći i djeliće svoga života.
Branka Džebić istaknula je veličinu Gavranova stvaralačkog opusa.
-U čak trideset godina stvaranja Miro je napisao 10 romana, 10 knjiga za djecu i mlade, 50 drama, 2 zbirke priča, jednu poetsku zbirku, a 2002. godine osnovao je kazališni festival Gavranfest. U svojoj bogatoj karijeri Gavran je održao više od tisuću književnih susreta, njegova djela prevedena su na više od 40 jezika, a njegovi naslovi broje više od 200 izdanja – rekla je Branka Džebić.
„Priče o samoći“ obuhvaćaju 8 novih i dvije stare – U zagrljaju rijeke i Spašavanje medvjeda, prenesene iz Malih neobičnih ljudi.
-Sve te priče govore o intimnim problemima ljudi čiji su životi u jednom trenutku zastali. Zastali su zbog različitih razloga koje svi imamo. Ovom knjigom autor se vraća suvremenim temama i u njima će prodrijeti duboku u psihologiju lika. Njegovi junaci su zapravo antijunaci, gubitnici. Sve se događa negdje ispod površine bez velikih gesta i velikih riječi, uz utihle emocije i u samoći njihovih unutarnjih života.
Ova zbirka priča otvara mnoga životna pitanja, ali i daje odgovore na brojne životne dileme.
A na pitanje u čemu nam ova knjiga može pomoći Branka Džebić je odgovorila citirajući književnika Dževada Karahasana, koji kaže: Književnost nam ne može pomoći da ovladate svijetom ili makar samim sobom, ali vam sigurno pomaže da shvatite i zavolite neizmjernu složenost kako svijeta tako i ljudskog života i bića. Književnost vam ne može pomoći da pobijedite na bilo kom natjecanju, ali vas može dovesti do pitanja što vam ta pobjeda znači. I možda još nešto mnogo važnije. Podsjetiti vas da ponekad i poraz može biti bolji od pobjede, čak i uzvišeniji od nje“.
Temom samoće Gavran se bavi kroz različite knjige, ponajprije to je „Kafkin prijatelj“, potom „Posljednji svjedok ljepote“.
-Mirine emocije su u Pričama o samoći istančanije, dublje, oštrije, ja bih rekla. Njegovi junaci su trpniji i suosjećajniji sa životom. U jednom trenutku sve zastaje, ali Miro ipak ima jednu poantu koja kaže: Život ipak ima smisla!-istaknula nam je Braka Džebić u razgovoru.
Kao razlog uspjeha Mire Gavrana, Branka Džebić ističe njegovu vjeru u samoga sebe i njegove spisateljske sposobnosti, ljubav prema kazalištu i literaturi, univerzalne teme i emocije. I još nešto. Miro Gavran nikada nikoga nije napadao, svoje je znanje uvijek rado podijelio s drugima, mladima, uvijek je spreman pomoći i uvijek je svoj. I po tome je jedinstven. Po tome je velik čovjek.
Razgovarajući s moderatoricom ovog susreta, među ostalim je poručio kako osjeća da je samoća dominantna tema u 21. stoljeću, kao i da postoje njezini različiti oblici ,ona koju ne želimo, ona koja nam je nametnuta ili ona u koju sami zbog vlastitih karakternih osobina zagazimo i ne znamo kako se vratiti. Upravo zbog samoće koja vlada svijetom, nada se, kako je naglasio, da će svi čitatelji u ovoj zbirci priča pronaći tople, drage i nježne ljude.
Otkrio je i kako se boriti protiv samoće: “Odgovor na to pitanje ističem na svim književnim susretima u osnovnim i srednjim školama, a to su ljubav i prijateljstvo!”

Related Post