60. OBLJETNICA MATURE NOVOGRADIŠKIH GIMNAZIJALACA

914 0

NOVA GRADIŠKA, 15. lipnja 2011. – Obilježavanje obljetnica mature nije neuobičajeno. Okupljaju se, nekada srednjoškolci, da vide stare prijatelje, razmijene životna iskustva i druže se. Malo je, međutim,onih koji se mogu pohvaliti da slave 60. obljetnicu mature. Bilo je upravo tako prošlog vikenda kada se okupilo osam maturanata Gimnazije Nova

Gradiška iz 1951. godine. Uspjeli su održati tradiciju okupljanja, a u povodu 55. obljetnice mature snimili su DVD na kome svatko govori o svom životu.

5. lipanj 1976 ispred hotela “Strmac”

 

Ove su godine na 60. obljetnicu došli Stjepan Medunić (pravnik), Branko Matijević i Zdravko Tabak (liječnici), Davorin Moro, Nada Krajcar i Đuro Trupinić (profesori), Višnja Adrović (stomatolog), i Nada Šeatović. Spriječene da dođu bile su Ksenija Slivarić iz Slavonskog Broda, Vesna Cetina iz Siska i Nada Landup iz Čakovca.

Od prof. Đure Trupinića doznajemo da je to bila jedna veoma uspješna genracije. U razredu ih je 45, od kojih je 30 upisalo fakultet. Sedam je pravnika, četiri liječnika, osam profesora, jedan inženjer strojartsva i jedan časnik u mornarici. Oni koji nisu upisali fakultet zaposlili su se u upravi i javnim ustanovama.

2001. godine ispred Gimnazije

 

Od njih ukupno 45 danas je 19 živih. U zgradi škole, koja ih je izvela na put uglednih članova društva, gdje su ih dočekli djelatnici Gimnazije, na šezdesetoj obljetnici okupilo se njih osmero. Otišli su na gradsko groblje i sjetili se svojih poreminulih školskih prijatelja i profesora. Družili su se i evocirali sjećanja na srednjoškolaske dane u restoranu „Maksimilijan“.

Jedina je to generacija novogradiških gimnazijalaca koja je do sada proslavila 60. obljetnicu mature.

11. lipnja 2011.

Related Post

MATICA HRVATSKA

Autor - 30/06/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 30. lipanj 2013. – Tradicionalno, koncem školske godine novogradiški ogranak Matice hrvatske knjigama nagrađuje najbolje osnovce i srednjoškolce.…