9. SARMIJADA I PROVIJADA: Ekipa Industrijsko obrtničke škole skuhala najbolju sarmu i drugo mjesto osvojila za provu

2999 0

Autorica Ivanka Herceg

Najbolju sarmu skuhale su Arijana Ivanetić, Katarina Maršić, Josipa Burzelić i Matea Gudović pod budnim okom svojih profesora Jelice i Josipa Pejanića
NOVA GRADIŠKA, 7. travnja 2019. – Okusi i mirisi sarme i prove širili su se jučer Pansionom „Slavonski biser“. Ovogodišnja 9. Sarmijada i provijada povezala je još jednom tradiciju i običaje u jednu cjelovitu turističku priču koju Nova Gradiška ovom jedinstvenom manifestacijom nudi sadašnjim i budućim gostima.
Najbolju je sarmu skuhala ekipa novogradiške Industrijsko-obrtničke škole, a najbolju provu pripremila ekipa HKUU „Trenk“ Nova Gradiška.
Ideju Ivice Grgića, vlasnika Pansiona „Slavonski biser“ prije devet godina prihvatila je Turistička zajednica, a ove godine suradnja je ostvarena i sa „Slavonskim dućanom“, a svi oni, kao organizatori okupili su 10 natjecateljskih ekipa od kojih su tri bile iz susjedne BIH.
U ime domaćina okupljene su pozdravili i zaželjeli dobrodošlicu Dinka Matijević, direktorica TZ grada Nova Gradiška, Ivica Grgić, vlasnik „Slavonskog bisera“, čija cijela obitelj živi tradicijsku baštinu i nastoji je sačuvati i prezentirati, kao i Milan Rosić, voditelj „Slavonskog dućana“, zaljubljenik u kulturno nasljeđe koje su nam ostavili naš stari, a koje dugi niz godina istražuje, njeguje i čuva.
Podijeljene su pregače, kupus i meso i priprema je za kuhanje sarme mogla početi. A uz posao, natjecateljske ekipe i ove su se godine potrudile urediti svoje stolove po slavonski s pravim bogatstvom domaćih slanih i slatkih proizvoda.
Naravno dok se sarma kuhala i mirisi širili dvorištem Pansiona, zapjevalo se, zaplesalo i razveselilo uz stare znance „Plusovce“ koji su neizostavni dio ove jedinstvene gastro manifestacije.
A onda je red došao i na Prosudbeno povjerenstvo: Blaženka Blažević, dipl ing. prehrambene tehnologije (predsjednica), Milan Rosić, Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti grada, Jelica Pejanić (IOŠ), Darko Knežić, načelnik općine Nova Rača. I nije im bilo lako. Trebalo je kušati i ocijeniti 10 uzoraka sarmi i isto toliko proje.
A pripremile su ih ekipe: Industrijsko-obrtničke škole NG, Ženske pjevačke skupine „Vranovke“ SB, Folklornog ansambla mladih NG, Društva naša djeca Rešetari, Udruženja „Žena i porodica“ iz Gradiške u BIH, Team „Banja Luka“, KUU „Ivan Vitez Trnski“ Nova Rača, HKUU „Trenk“ NG, novogradiških umirovljenika pod nazivom „Iskusna kuhača“ te Aktiv žena Kočićevo, BIH.
Proglašenje najboljih i dodjela pehara i nagrada
U ime Grada Nova Gradiška sve natjecatelje pozdravio je Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika, zahvalio organizatorima ove jedinstvene tradicijsko-gospodarsko- turističke manifestacije, a posebno njezinu inicijatoru Ivici Grgiću i svim njegovim vrijednim djelatnicima.
Potom je uslijedilo proglašenje najboljih i dodjela pehara i nagrada koje su uručivali organizatori, članovi Prosudbenog povjerenstva, kao i predstavnik Grada.
Najbolju SARMU skuhala je ekipa Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška, koja već nekoliko puta odnosi ovu titulu. A kuhale su: Arijana Ivanetić, Katarina Maršić, Josipa Burzelić i Matea Gudović pod budnim okom svojih profesora Jelice i Josipa Pejanića. Ekipu je bodrio ravnatelj prof. Mijo Matošević, pedagoginja Mirela Brlić Trnka, profesori škole što je zaista bilo lijepo za vidjeti, a učenicama potvrda kako se njihov rad, trud i uspjeh cijene i poštuju.
Drugo mjesto u kuhanju sarme osvojila je Udruga „Žena i porodica“ iz Gradiške u BIH, a treće Ženska pjevačka skupina „Vranovke“ Vranovaci-Bukovlje kojoj je pripala i posebna nagrada za najljepše urešen stol.
Najbolju provu pripremila je ekipa HKUU „Trenk NG, drugo mjesto osvojila je ekipa Industrijsko-obrtničke škole, a treće mjesto pripalo je novogradiškim umirovljenicima i njihovoj ekipi „Iskusna kuhača“.
I ovogodišnja 9. Sarmijada i provijada, koju sve ove godine podupire i Grad NG i Turistička zajednica BPŽ, protekla je u odličnoj atmosferi prijateljstva i druženja, a pjesme doista nije nedostajalo, pa je tako i tradicijskim bećarcem u natpjevavanju proteklo i uručivanje nagrada.
Uz djelić običaja pokazano je i bogatstvo gastro ponude našega kraja začinjeno gostoljubivošću i ljubaznošću domaćina.

Related Post