AGROPRODUKT VRBJE

1131 0

Vjerojatno će, drugu godinu za redom zbog suše izostati sjetva uljane repice  VRBJE, 11. rujan 2012. – Iako se očekuje da će berba kukuruza početi u većoj mjeri naredni tjedan u silose Agroprodukta već dolazi kukuruz ovogodišnjeg roda.

 

-Kakav će biti prinos i koliko je suša utjecala na urod teško je reći jer berba tek počinje. Očekuje se prinos od 6 do 7 tona po hektaru što je manje za oko 30 posto. Zbog nepropusnog tla šteta od suše u ovom dijelu Posavine biti manja nego u ostalim područjima, ali će ipak biti značajna.

 

Prinos soje umanjen je za otprilike 40 posto kreće se od 2 do maksimalno 2,5 tona po hektaru , a očekivano je 2 do 4 tone. Suncokret je dobar i on je pretrpio najmanje štete od suše. – kaže Josip Čaić, vlasnik Agroprodukta.

 

U Agroproduktu je sve spremno za jesensku sjetvu, pripremljeni su gnojivo i sjemenska roba. Poljoprivrednici čekaju kišu jer se zbog suše zemlja ne može orati. Ove jeseni Agroprodukt će ugovarati pšenicu i ječam na površini između 500 i 700 hektara. Uvjeti se nisu promijenili, a kamata sjeme i zaštita od jedan posto mjesečno. Drugu godinu za redom vjerojatno će izostati sjetva uljane repice.

 

-Planirali smo ugovarati i sjetvu uljane repice. Po svoj prilici i ove će godine po sjetva uljane repice propasti jer su agro rokovi sjetve već na izmaku, a kiše nema. Uljana repica se sije se od kraja kolovoza do 10 rujna. U suhu zemlju se ne može sijati, a ako i bude kiše za očekivati je da iza kiše dođu mrazevi, repica se neće dovoljno razviti i stradati će – kaže Čaić.

 

Agroprodukt jedini na novogradiškom području ugovara proizvodnju s individualinim proizvođačima, osim PPK koji ugovara sjetvu pivskog ječma.

Related Post

NUŽNA I POLITIČKA VOLJA

Autor - 20/04/2012 0
Bitno je pomoći stočarima da razdoblje smanjene proizvodnje mlijeka traje što kraće STARA GRADIŠKA, 20. travanj 2012. – Zbog virusnog…