Aktivnosti policije pred početak školske godine

623 0

SLAVONSKI BROD, 1. rujna 2011. – Policijski službenici su pred početak školske godine poduzeli niz preventivnih aktivnosti. Jedna od njih je pregled stanja svih prometnica i prometne signalizacije u zonama škola, a u slučajevima uočenih nedostataka nadležnim institucijama se upućuju zahtjevi za njihovo žurno otklanjanje.

 

Ravnateljima škola su upućeni dopisi sa zamolbom da se na prvi roditeljski sastanak pozovu policijski službenici prometne policije kako bi ukazali na važnost akcije „Poštujte naše znakove“ te roditeljima dali savjete o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.

Tijekom mjeseca rujna pojačano će se pokrivati prilazne ceste, ulice i raskrižja u zonama škola te će se sankcionirati svi prekršaji, a posebice prekršaji nepoštivanja prednosti prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu, nepropisno zaustavljena i parkirana vozila u zonama škola. Također će se vršiti pojačani nadzor brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škola u cilju represivnog djelovanja na vozače koji ne poštuju ograničenje brzine. Vršiti će se pojačan nadzor autobusa koji prevoze djecu.

U akciji će sudjelovati i Prometna jedinica mladeži koji će se nalaziti na pješačkim prijelazima u zonama škola u vrijeme dolaska i odlaska djece u školu, dok će u ostalo vrijeme upozoravati vozače koji nepropisno parkiraju ili zaustavljaju vozila. Policijski službenici će održati kratka predavanja učenicima prvih razreda s ciljem upoznavanja djece sa temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Tom prilikom će se djeca upoznati sa mogućnošću korištenja web alata za učenje i provjeru znanja iz prometnih propisa –„Prometna učilica“.

Važno je da uz policiju cijela društvena zajednica (institucije, roditelji, građani, svi sudionici u prometu) doprinese većoj sigurnosti naših najmlađih, posebice prvašića u prometu.

O početku školske godine i preventivnim aktivnostima Policije danas je bilo govora i na konferenciji za tisak u Policijskoj upravi.

Na području Županije brodsko-posavske su 32 osnovne škole i 83 područne škole, te je mnoštvo naših najmlađih koji će se eventualno po prvi put naći u opasnim situacijama. Upozorio je na pozornost i ponašanje u prometu sukladno prometnim propisima, posebice u zonama škola, gdje će se uočiti i nazočnost policijskih službenika. Načelnik Ostrun je naglasio kako je vrlo važno da prvih dana ili tjedana roditelji pokažu svojoj djeci najsigurniji put do škole, da ih osobno dovedu i dođu po njih po povratku iz škole. Isto tako ako djecu dovoze vozilima, da svojim primjerom ukažu na uzorito ponašanje u prometu (propisane brzine, parkiranje i sl.), no i da na isto tako propisan način vežu svoju djecu kada ih prevoze u vozilima. Policija nastavlja i dalje sa sličnim preventivnim aktivnostima i tijekom rujna u vidu nazočnosti roditeljskim sastancima i raznih edukativnih predavanja po školama na temu prometne kulture.

Related Post