Alojz Ivanišević i sestra Reza postavili spomen ploču za brata i strica nestalim u 2. svjetskom ratu

2284 0

Autor Franjo Samardžić
Na spomen ploči piše: Dragi naši vi ste pali, za Hrvatsku život dali, uz križ molimo se Bogu, za vaš pokoj, za hrvatsku slogu

GUNJAVCI – Alojz Ivanišević i sestra Reza postavili su na obiteljskoj grobnici na mjesnom groblju u Gunjavcima spomen ploču za brata Ivana i strica Nikolu. Buduću su, kako kaže Alojz, nestali su kao hrvatski vojnici na kaju 2. svjetskog rata i križnom putu, a nezna im se za grob, odlučili su postaviti spomen ploču na obiteljsku grobnicu i tamo ih se prisjećati, pomoliti i zapaliti svijeću.
Na spomen ploči piše: Dragi naši vi ste pali, za Hrvatsku život dali, uz križ molimo se Bogu, za vaš pokoj, za hrvatsku slogu.
Nažalost, priča Alojz Ivanišević, nije uspio realizirati svoju ideju da se na jednom mjestu za sve nestale u 2. svjetskom radu sa područja općine Rešetari postavi spomen obilježje sa njihovim imenima, iako je, kako kaže, postojao donator koji bi platio njeno postavljanje.
Ovaj vitalni Gunjavčanin, koji će slijedeće godine zakoračiti u devedesetu godinu, uložio je velik trud još prije desetak godina i nakon tri godine i brojnih kontakata sa ljudima, raspolagao je s hvalevrijednim podacima o komunističkim i fašističkim žrtvama te braniteljima poginulim u Domovinskom ratu sa područja općine Rešetari.


Unatoč odmaklim godinama i invalidnosti imenom i prezimenom evidentirao je sve žrtve iz Gunjavaca, Drežnika, Zapolja, Adžamovaca, Brđana, Bukovice i Rešetara. Sve su to mjesta u općini Rešetari. U njegovoj je evidenciji s opisom povijesnih događanja 161 je komunistička i 28 fašističkih žrtava, te 25 branitelja poginulih u Domovinskog rata na novogradiškoj i bojišnicama diljem Hrvatske. Smatra da bi se zbog povijesne istine i u drugim sredinama mogle, kao što je on učinio, evidentirati sve žrtve i zločini, bez obzira tko ih je počinio. To je, kako ističe, krvava povijesna istina.
Kada je imao 85 godina izdao je svoju prvu knjigu, što nije mala stvar. Nakon nekoliko godina priprema i prikupljanja podataka, knjiga pod nazivom „Sjećanja“ predstavljena u Gunjavcima u Hrvatskom seljačkom domu.
Kao što naziv knjige govori ona je rezultat sjećanja koje i danas još uvijek dobro služi ovog vitalnog Gunjačanina. Alojz Ivanišević je poznat sudionik brojnih folklornih i drugih manifestacija, raznih obljetnica i događanja. Alojz je poznat čovjek među folklorašima, ne samo novogradiškog kraja, već među brojnim kulturno-umjetničkim društvima iz cijele Hrvatske. Gotovo da i nema smotre folklora na kojoj s njima nije bio. Na folklornim i drugim događanjima dogodila su se brojna njemu draga prijateljstva i poznanstva.
I danas zapisuje na papir sve ono što je proživio i doživio u svom dugovječnom i uvijek aktivnom životu.

.

Related Post

MEĐUDRŽAVNA SURADNJA

Autor - 04/04/2013 0
SLAVONSKI BROD, 4. travnja 2013. – Veleposlanica Republike Makedonije Daniela Karagjozoska posjetila je Slavonski Brod i sastala se s predstavnicima…