BERBA U VINOGRADU VLADIMIRA PLAVCA

712 0

STARO PETROVO SELO / STARCI – Završavaju se berbe grožđa u petrovoselskom vinogorju. Privodi se kraju dosta uspješna vinogradarska i počinje podrumarska godina, koja obećava kvalitetna vina u podrumima petrovoselskih

vinogradara.

U vinogradu Vladimira Plavca u Starcima okupilo se danas pedesetak berača i prijatelja u berbi grožđa i vinogradarskom druženju. Ako ne najstariji, sigurno je to među najstarijim vinogradima, ne samo u petrovoselekom kraju. Tradicija vinogradarstva u obitelji Plavac duga je više od stotinu godina. U obitelji Plavac, nakon djeda i oca, Vladimir je treća generacija. Vinogradarstvom se bavi 36 godina i najstariji je vinogradar u tom kraju. Vinograd je na istom mjestu, a ono što se mijenja to su novi nasadi i nove sorte. Sada je u vinogradu najviše graševine, preko 50 posto.

-Uspješna je ova vinogradarska godina iako je ljeto bilo nepovoljno za grožđe zbog dugotrajne suše i visokih temperatura. Utjecalo je to na veličinu bobe i samog grozda. Kiša je došla u zadnji trenutak i pomogla da boba i grozd nabubre. Zadovoljni smo jer ove godine nije bilo tuče, grožđe je zdravo, a i urod dobar.

Predstoji posao u podrumu. Neće biti problema jer fermentaciju vršim u kvalitetnoj drvenoj buradi. Smatram da to daje kvalitetu vinu iako to mnogi osporavaju. Za kvalitetna i vrhunska vina potrebna je kvalitetna hrastova burad, sa vratima kao što ja imam. Zato imam i tako dobru kvalitetu vina, dakako uz uvjet da je i grožđe kvalitetno. Ove je godine grožđe zdravo, a slador vrlo visok pa očekujem i kvalitetno vino – ocijenio je ovu vinogradarsku godinu Vladimir Plavac, čovjek komu vinograd više znači od samog grožđa i vina, jer ga, kako kaže, čini zadovoljnim i živim čovjekom.

-Ponosan sam na prijatelje i ljude koji konzumiraju moje vino. Zadovoljan sam čovjek. Danas je u berbi pedesetak ljudi iako je berbu moglo obaviti i petnaestak. Tu smo da se družimo. Berba bi trebala biti vrhunac druženja i prijateljstva svakog vinogradara, bar ja to tako osjećam i smatram. Ja vinograd imam najviše iz ljubavi. Top je danas oglasio početak berbe, a oglasit će i završetak. Imam 77 godina i narušeno zdravlje. Smatram da dok budem imao volju raditi u vinogradu dotle će biti i zdravlja i volje za život. Kad izgubim volju za vinograd izgubit ću volju i za život. Mnogi me pitaju da li meni treba vinograd. Ja pitam da li meni treba život? Život strašno volim i cijenim, a najbogatiji sam čovjek kad dođem u vinograd. Napunim se zadovoljstvom i nađem mir. Vinograd traži slugu i ja sam se tome podredio. Živim za vinograd i obitelj, a za ljubav osim obitelji imam i vinograd – kaže Vladimir Plavac.

Related Post

VINKOVO U STARCIMA

Autor - 22/01/2012 0
STARCI, 22. siječanj 2012. – Danas je sunce, na radost petrovoselskih vinogradara i njihovih prijatelja, obasjalo petrovoselsko gorje. Obasjalo je…