BICIKLISTI U PROMETU

1947 0

OKUČANI, 18. srpanj 2012. – Policijska postaja Okučani i Biciklistički klub „Sveti Franjo“ u suradnji s Vijećem za prevenciju općine Okučani, a uz medijsku potporu Hrvatskog radija „Bljesak“

i potporu DVD Okučani organizirali su preventivnu akciju „Vidljiv biciklist – siguran biciklist“.

 

Cilj akcije bio je edukacija biciklista o zakonskoj obvezi da noću i u uvjetima smanjene vidljivosti nose reflektirajuće prsluke, te obvezi djece mlađe od 16 godina da nose zaštitne kacige kad sudjeluju u prometu na cesti na biciklu, kao i nužnosti poštivanja svih zakonskih propisa i prometnih pravila prilikom sudjelovanja u prometu. Cilj akcije bio je podizati razinu tolerancije drugih sudionika u prometu, prvenstveno vozača motornih vozila, prema biciklistima u prometu na cesti, te uzajamnog uvažavanja kao ravnopravnih sudionika u prometu.

Općina Okučani osigurala je 70 reflektirajućih prsluka na kojima je na poleđini otisnuto „Vijeće za prevenciju općine Okučani“ i „Vidljiv biciklist – siguran biciklist“, dok je Biciklistički klub „Sveti Franjo“ osigurao 40 zaštitnih kaciga za djecu.

Organizirana je biciklijada od crkve „Svetog Vida“ u Okučanima do „Zajednice Susret“ na Ivanovcu u duljini od 18 kilometara. Sudionicima, a bilo ih je 80, podijeljeni su reflektirajući prsluci od strane policijskih službenika Policijske postaje Okučani, načelnika općine Okučani, gospodina Ace Vidakovića i predsjednika Biciklističkog kluba „Sveti Franjo“ Šimuna Klarića, a djeci mlađoj od 16 godina podijeljene su zaštitne kacige.

Kolonu biciklista osiguravala su dvojica policijskih službenika s dva službena policijska vozila. U pratnji je bilo i jedno kombi vozilo DVD-a Okučani koje je stajalo na raspolaganju za najmlađe sudionike biciklijade koji nisu uspjeli završiti dionicu ili one koji nisu mogli nastaviti vožnju zbog kvara na biciklu.

Na Ivanovcu je upriličeno prigodno druženje svih sudionika biciklijade, organizatora i štićenika „Zajednice Susret“ s kojima je odigrana i revijalna nogometna utakmica. Povratak biciklista započeo je u 19,00 sati i završio u 20,00 sati ispred crkve „Sv. Vida“ u Okučanima. Hrvatski radio „Bljesak“ je tjedan dana prije biciklijade najavljivao svakodnevno biciklijadu i obavještavao slušatelje o akciji „Vidljiv biciklist – siguran biciklist“, njenim ciljevima i svrsi.

Related Post

DVD OKUČANI

Autor - 19/06/2012 0
Autor: Milorad Oršulić-Mican OKUČANI, 19. lipanj 2012. – Dobrovoljno vatrogasno društvo Okučani u nedjelju je proslavilo 140 godina postojanja i…