PAROHIJSKA KUĆA – NESTALO RUGLO U SREDIŠTU OKUČANA

1367 0

OKUČANI, 16. lipnja 2010. – Okučanci su se napokon riješili rugla u središtu svoga mjesta. Srušena je parohijska kuća izgorjela za vrijeme „Bljeska“ i gradi se nova. Kako kaže općinski načelnik Aca Vidaković napori ulagani posljednjih godina urodili su plodom i Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva gradi novi parohijski dom. Osim što je bila ruglo u središtu Okučana, koje je jedno od najuređenijih mjesta, ne samo u novogradiškom kraju i Županiji, ostaci parohijske kuće nalazili su se uz autobusno stajalište i nogostup pa je prijetila opasnost da se uruši i nekog ozlijedi. Nakon oslobođenja Okučani su promijenili izgled. Obnovljeni su i izgrađeni objekti od zajedničkog interesa za sve građane, izgrađena je komunalna infrastruktura i zajedno s Trgom Franje Tuđmana primjereno su uređene javne površine. U takvom ambijentu izdvajao se prostor ispred Srpske pravoslavne crkve sa napola porušenim zgradama.

Napola srušena parohijska kuća, iz koje su rasla stabla, izazivala je revolt brojnih Okučanaca. Tražili da se do kraja sruši i ukloni, jer je često zlonamjerno fotografirana i prikazivana kao vandalizam Hrvatske vojske za vrijeme „Bljeska“ i nemara lokalne vlasti koju se optuživalo da uređuju središte Okučana, a neće parohijski dom. Da bi se ostaci uklonili trebalo je odobrenje i suglasnost pravoslavne Crkve. Općinski načelnik je 2007. godine uspostavio kontakt u suradnju s nadležnom parohijom Srpske pravoslavne crkve, a o tome je 2008. godine razgovarao sa potpredsjednikom Vlade Slobodanom Uzelcem. Ocijenili su da je posebno važno pitanje za pripadnike srpske pravoslavne vjere izgradnja parohijskog doma.  

Obnovljeni su i izgrađeni objekti od zajedničkog interesa za sve građane, izgrađena je komunalna infrastruktura i zajedno s Trgom Franje Tuđmana primjereno su uređene javne površine. U takvom ambijentu izdvaja se prostor ispred Srpske pravoslavne crkve. Sa napola porušenim zgradama i neuređenim okolišem podsjeća na rat. Općinski načelnik Aca Vidaković kaže da su uspostavljeni kontakti i suradnja s nadležnom parohijom Srpske pravoslavne crkve. Očekuje da će zajedno urediti prostor ispred pravoslavne crkve i ukloniti ruglo u središtu mjesta. (F.S.) 

Related Post