DAN OPĆINE OKUČANI

1755 0

Ako nisi ista politička opcija s izvršnom vlati na razini države uzalud započete aktivnosti i projekti s građevinskom dozvolom. Stoga moramo čekati promjenu vlasti. Nadam se uskoro i tom događaju – naglasio je predsjednik Vijeća Ivica Pivac

 

OKUČANI, 16. lipanj 2013. – Jučer je u Okučanima bilo iznimno svečano. Svečanom sjednicom općinskog Vijeća i drugim događanjima obilježen je Dan općine, a slavljen je i župni blagdan sv. Vida. Svečana sjednica bila je prigoda da se okupe brojni gosti i uzvanici, a predsjednik Vijeća Ivica Pivac i općinski načelnik Aca Vidaković govore o postignućima u proteklom razdoblju i planovima za daljnje unapređenje ukupnog života stanovništva. Pojedincima koji su tome do sada doprinosili uručena su općinska priznanja.

 

Žene u predstavničkoj vlasti

 

– Općina Okučani jedna je od najvećih općina u Brodsko-posavskoj županiji. Prostire se na 160 četvornih kilometara i ima 17 naseljenih mjesta u kojima živi uglavnom stanovništvo naseljeno iz 140 župa bivše države. Po popisu stanovništva iz 2011. godine općina Okučani ima 3477 stanovnika od kojih je 76 posto Hrvata, 21 posto Srba i 3 posto ostalih nacionalnosti. Na ovogodišnjim lokalnim izborima u Općinsko vijeće izabrano je 8 vijećnika HDZ-a, 3 vijećnika Nezavisne liste Ive Serdara, 2 vijećnika HSS-a i 1 vijećnik SDP-a. Posebno ističem da je u Općinsko vijeće izabrano pet žena od kojih je jedna potpredsjednica Vijeća, druga predsjednica Kluba vijećnika, a već smo dostigli zastupljenost žena od 40 posto kako propisuje zakon. Imamo i županijsku vijećnicu, jedinu s ovog prostora. Važno je spomenuti da imamo zamjenika načelnika, vijećnicu i vijećnika iz srpske nacionalne manjine- kazao je Ivica Pivac ističuću zadovoljstvo s radom Vijeća u proteklom periodu i nadu da će tako biti i u ovom mandatu.

– U narednom razdoblju moramo s izvršnom vlasti napore usmjeriti u realizaciju završetka izgradnje poduzetničke zone i staviti ju u funkciju. U tom cilju je Općinsko vijeće donijelo odluke o raznim pogodnostima za otvaranje poduzeća. Prilikom izlaganja na prošlom Danu općine rekao sam da će nam biti teško završiti započete projekte, a najveći je pročistač otpadnih voda koji je najveća kočnica razvoja poduzetničke zone. Tako je i bilo. Ako nisi ista politička opcija s izvršnom vlati na razini države uzalud započete aktivnosti i projekti s građevinskom dozvolom. Stoga moramo čekati promjenu vlasti. Nadam se uskoro i tom događaju – naglasio je predsjednik Vijeća Ivica Pivac.

 

Suživot za primjer drugima

 

Odnosima i potporom koju općina dobiva od države nije zadovoljan ni načelnik Aca Vidaković, važnim za istaknuti smatra suživot na području općine Okučani koji drugima može poslužiti za primjer.

– Općina Okučani ima puno projekta, puno toga je započela, a nije riješila. Moram slobodno reći da je 2012. godina bila godina u kojoj smo u odnosu na protekle četiri godine imali najmanji proračun. Nije to hvale vrijedno iz razloga što smo imali puno problema i što ne pripadamo vlasti koja je na državnoj razini. Naši projekti stoje i ne realiziraju se onako kako smo to planirali. Nadamo se da će ove godine biti bolje – kaže načelnika Aca Vidaković ističe velik značaj poslovne zona za koju je općina ove godine dobili oko 700.000 kuna, a prva faza stoji oko 16 milijuna kuna.

– Općina Okučani mi je draga općina jer sam 2001. godine bio predsjednik općinskog Vijeća. Gledajući općinu onda i sada moram reći da je od tada Općina Okučani puno napredovala i postala mjesto ugodnog življenja. Općina je to koja je puno propatila zajedno sa svojim stanovnicima. Sada je to jedna moderna i lijepa općina koja je pokazala da je suživot itekako moguć. Danas ima puno projekata i spremna je za Europsku uniju. Ima velike potencijalne i mogućnosti jer ima projekte što je bila dobra strategija. Dosta velikih projekta je već realizirano i oni su jamac da će se tako nastaviti i dalje. Okučani su dobili dvoranu, dijelom je izgrađena kanalizacija, izgrađen je i vodovod. To su kapitalni objekti koji su doprinijeli boljem životu. Općina je uvijek imala podršku Županije. To je specifična općina jer su tu došli ljudi iz raznih krajeva bivše Jugoslavije i tu našli svoj novi dom zajedno sa ljudima koji su tu ostali. Trudili smo se da na razne načine pomognemo. Lobirali smo za projekte a pomagali smo i novčano. Danas je to općina po mjeri svakog stanovnika koji tu živi – kazao je župan Danijel Marušić.

Na svečanoj sjednici nazočni su bili članovi obitelji poginulih branitelja i predstavnici brojnih udruga, te Pavo Klarić i Velimir Paušić, načelnici općina Gornji Bogićevci i Stara Gradiška, Zrinko Kapetanić, načelnik Policijske postaje Okučani i Pero Ćosić, predsjednik županijskog HDZ-a.

Kod spomenika poginulim braniteljima položeni su vijenci i zapaljene svijeće, u župnoj crkvi svetu misu predvodio je fra Mario Radman. Poslije mise održan je kulturno umjetnički program i druženje mještana.

 

Općinska priznanja Načelnik

 

Aca Vidaković i predsjednik Općinskog vijeća Ivica Pivac uručili su općinska priznanja u 2013. godini. Dobili su ih: Dječji vrtić „Bljesak“ Okučani, kontakt policajac Tomislav Bošnjak za izgradnju tolerancije i suživota Jozo Gogić za doprinos u športu, Mata Knežević – Maća za promicanje duhovnog i kulturnog ozračja, Andrej Maras za promicanje kulturne baštine i volonterski rad i dr. sc. Marija Mihaljević za očuvanje i promicanje kulturne baštine i povijesnog nasljeđa.

 

Related Post