BISKUP ŠKVORČEVIĆ POSJETIO PROGNANIČKO NASELJE

580 0

NOVA GRADIŠKA, 10. kolovoza 2014. – Prigodom blagdana sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i Biskupijskog Caritasa, požeški biskup Antun Škvorčević, u okviru svojih uobičajenih karitativnih djelatnosti,

u pratnji ravnatelja Caritasa Gorana Lukića, posjetio je u subotu, 9. kolovoza, prognaničko naselje u Kovačevcu kod Nove Gradiške. U njemu su prognanici, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, koji nemaju mogućnosti drugog rješenja ili nemaju na njega pravo. U dvorani naselja, biskup je s njima slavio svetu misu. U pozdravu im je kazao: „Svojim ponovnim dolaskom k vama, o blagdanu sv. Lovre, đakona i mučenika, zaštitnika Požeške biskupije i njezina Caritasa, želio sam vam očitovati kako vas sve uključujem u zajedništvo molitve, ljubavi i poštovanja naše mjesne Crkve. Čestitam vam blagdan svetoga zaštitnika i izražavam vam zahvalnost za žrtvu i molitvu, koju trajno prinosite za svoga biskupa, svećenike, redovnike i redovnice, za sav Božji narod naše Biskupije, napose za obitelji koje se nalaze u različitim životnim poteškoćama, među kojima su i one, nastradale u nedavnim poplavama. Neka Božji blagoslov bdije nad svima vama i po zagovoru sv. Lovre bili snažni u životnim nevoljama te poput njega, sjedinjeni s Isusom Kristom i njegovim patnjama, postali pobjednici.“ Biskup je potom pozdravio dječji zbor župe Bezgrješnog začeća BDM, „Djeca Bezgrješne“ iz Nove Gradiške, predvođen č.s. Blankom Podoreški, kao i desetak ministranata, zajedno sa župnim vikarom, Marijom Mesićem. Zahvalio im je što su sudjelovanjem na slavlju očitovali posebnu pažnju prema prognanicima.

U homiliji biskup je izložio misao proroka Habakuka iz prvoga dnevnog liturgijskog čitanja, o zlima i zločincima, koji nerijetko nanose velike nepravde i ugnjetavanja ljudima, najčešće siromašnima, a Bog, kao da se na to ne osvrće. Istaknuo je prorokov zaključak da pravednik živi od vjere, a da Božji način ophođenja sa zlima nije jednak našem, jer on u milosrđu i strpljivosti poziva sve na obraćenje. Usporedio je prognaničku sudbinu sa stanjem Habakukova naroda sredinom sedmog stoljeća prije Isusa i istaknuo kako izgleda da pobjeđuju oni koji su im nanijeli nepravdu, kad su ih prognali s njihovih ognjišta i poubijali najbliže, ali da konačna njihova sudbina ovisi o Bogu. Pozvao ih je da mu žive vjernost poput mučenice iz doba njemačkog nacizma, sv. Terezije Benedikte od Križa, suzaštitnice Europe, čiji blagdan danas slavimo, (9. kolovoza) ili sv. Lovre mučenika, čiji blagdan sutra slavimo, (10. kolovoza). Istaknuo je kako su mu oni posvjedočili vjernost sve do mučeništva i postali pobjednici nad mučiteljima. Još ih je potaknuo da poslušaju Isusa koji u današnjem evanđelju poučava učenike kako se autentičnom vjerom, iz duboke povezanosti s Bogom, može činiti velika djela. Povjerio ih je snazi mučeništva sv. Terezije Benedikte od Križa i sv. Lovri, da budu duhovno jaki te pobijede sve nevolje svoje svakodnevice u prognaničkom naselju.

 

Na svršetku svete mise biskup je predvodio molitvu svetom Zaštitniku za Požešku biskupiju. Nakon slavlja, ravnatelj biskupijskog Caritasa, Goran Lukić, podijelio je stanovnicima naselja novčanu pomoć, skupljanu tijekom minule korizme u župama Požeške biskupije, koju su župnici predali za prinos darova na Veliki četvrtak u požeškoj Katedrali.

 

Višnja Mikić

Related Post

Novi dekani Požeške biskupije

Autor - 13/09/2020 0
Autor Požeška biskupija POŽEGA – Po isteku petogodišnjeg mandata Maria Sanića u službi kaptolačkog dekana, Joze Jurića požeškog dekana i…