BISKUP ŠKVORČEVIĆ UPUTIO PISMO OBITELJIMA

831 0

Kao i ranijih godina, požeški biskup Antun Škvorčević uputio je ovih dana Pismo obiteljima za Božić, tiskano u Listiću „Mir kući ovoj“, koji svećenici daju vjernicima prigodom božićnog blagoslova domova. U Pismu biskup piše:

 

„Od srca vam čestitam Božić sa željom da betlehemsko svjetlo obasja svakog vašeg člana, unese razumijevanje i radost u vaše zajedništvo, međusobno vas još dublje  poveže i dadne snage nositi svakodnevne terete života. S posebnim osjećajima srca upućujem čestitku vama starijima i bolesnima, osamljenima i siromašnima, moleći patničkog Isusa da vas utješi i ojača svojom blizinom, udijeli olakšanje i osnaži u nadu. Neka Godina Izvanrednog jubileja milosrđa koji smo otvorili u našoj Katedrali i voćinskom svetištu minuloga 13. prosinca bude za sve vas vrijeme otvorena srca za dragocjeni dar Božjeg milosrđa da njegovom pomoću i sami  budete milosrdni jedni prema drugima, praštajući si u ljubavi te budete pobjednici nad zlom koje vas želi poniziti.

 

Zajedno sa svećenikom koji ovog Božića posjećuje vašu obitelj, združujem se s vama u molitvi za svako duhovno i drugo dobro, napose da rastete u međusobnoj slozi, razumijevanju i miru. Posebno molim za djecu i mlade da ustraju na putu opredjeljenja za ono što je časno i plemenito, što daruje istinsku slobodu i dostojanstvo. Neka Bog mira bude s vama!

 

Sudjelovao sam prošle jeseni na Redovitoj općoj skupštini Biskupske sinode u Rimu koja je po želji pape Franje razmatrala pitanja braka i obitelji te njihova poslanja u Crkvi i svijetu. Pri tom sam mislima bio s našim obiteljima, dijeleći s njima radosti i nade, strepnje i molitve da ih valovi suvremenih globalizacijskih sumnji, ideoloških zavodljivosti, individualističkih uskogrudnosti i sebičnih zatrovanosti ne bi zapljusnuli te one potonu u podjelama, rastavama i ranjenostima u kojima svi članovi obitelji postaju patnici, napose djeca. Duboka mi je i iskrena želja da ovog Božića svi bračni drugovi i članovi obitelji u našoj Biskupiji ponovno otkriju  veličinu i ljepotu braka i obitelji po Božjem naumu te da ulože najbolje snage kako bi sačuvali to veliko dobro na kojem počiva svako društvo. To je osobito važno za nas u Hrvatskoj nakon teškog iskustva ratnih stradanja i materijalnog osiromašenja, da ne osiromašimo na razini bračne ljubavi, plodne potomstvom, u kojem roditelji pronalaze smisao svoje žrtve i ljubavi i koje je jamstvo naše budućnosti. S osobitom zahvalnošću mislim na obitelji s brojnom djecom koje se ne daju sputati javnim mnijenjem oblikovanog po sebičnom i hedonističkom modelu ljudskog života, nego vjeruju Božjem naumu o čovjeku, opredjeljuju se za nesebičnost kao put kojim postižu vlastito ispunjenje i najbolje služe općem dobru. Neka ih Bog sve blagoslovi u njihovim plemenitim nastojanju. Radujem se svakom susretu s njima na slavlju krštenja njihove djece i na hodočašću u Voćinu za svetkovinu Velike Gospe.

 

Želio bih izraziti svoju blizinu i razumijevanje svima onima koji su doživjeli bračni brodolom, rastali se i možda ponovno vjenčali, ali ne dopuštaju da djeca zbog toga trpe, nego im pomažu s ljubavlju izgrađivati se i rasti u evanđeoskim vrijednostima. I ovom prigodom želim ih uvjeriti da ih se Bog ni Crkva ne odriču, nego im žele pružiti svaku duhovnu potporu kako bi u okviru svoga stanja u Crkvi našli svoje mjesto te živjeli iz vjere povezani sa svojom župnom zajednicom.

 

Radujući se susretima s vama na programima Izvanrednog jubileja milosrđa, na sve  zazivam Božji blagoslov te ostajem s vama trajno u molitvi povezan“, završava biskup Škvorčević.

Related Post

RADOST ŽIVOTA

Autor - 14/01/2013 0
U predvečerje blagdana Krštenja Gospodnjega, 12. siječnja požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je župu sv. Josipa u Vrbju, predvodio euharistijsko…

NOVOGRADIŠKI PUČKI BOŽIĆ

Autor - 06/01/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 5. siječanj 2015. – Osmi po redu Novogradiški pučki Božić darovala ga je Udruga čuvara pučke kulturne baštine…