BLAGDAN SVIH SVETIH

1662 0

Blagdan podsjeća i na sve one koji nisu stavljeni na oltar ili u kalendar, a ostvarili su velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 1. studeni 2017. – Misnim slavljima u župnim crkvama novogradiškog kraja danas će biti obilježen spomen na svete mučenike, blagdan Svih svetih, a  sutra, na spomendan mrtvih Dušni dan, građani će se prisjetiti svojih pokojnika, polažući cvijeće i paleći svijeće na njihove grobove.

Katolički vjernici slave blagdan Svih svetih. Vjernici taj dan obilježavaju obilaskom groblja i uređivanjem grobova, pa tako i spomenom na mrtve. U crkvi se Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan obilježava 2. studenoga.

Svetkovina Svih svetih u kršćanskoj tradiciji slavi se od 4. stoljeća, a prema odluci pape Grgura IV. iz 835. godine taj se blagdan u cijeloj Crkvi slavi 1. studenoga.

Spomendan mrtvih, odnosno Dušni dan, nastao je inicijativom sveca, benediktinskog opata iz Clunyja, svetog Odilona i slavi se 2. studenoga. Obilježava se od početka XI. stoljeća, a ubrzo se proširio među narodima.

Po kršćanskoj tradiciji, koju su prihvatili i mnogi nekršćani, ta dva dana u godini vjernici se posebno sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima, a time jačaju i svoju vjeru u zagrobni život i Božju nagradu.

Pod izrazom ‘svi sveti’ ne misli se samo na osobe koje su službeno proglašene svetima, već blagdan podsjeća i na sve one koji nisu stavljeni na oltar ili u kalendar, a ostvarili su velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

U kalendaru Katoličke crkve Svi sveti označeni su kao svetkovina, a ujedno su i neradni dan u Republici Hrvatskoj. Među narodom obično se ovaj blagdan povezuje s obilaskom groblja i uređivanjem grobova, pa tako i spomenom na mrtve. Ipak, u Crkvi se Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan obilježava dan kasnije, 2. studenog.

Related Post

JAVNI POZIV

Autor - 11/09/2015 0
SLAVONSKI BROD – Na temelju čl.14. Odluke o ustrojstvu i djelokrugu županijskih upravnih tijela (Službeni vjesnik Brodsko-posavske županije,broj 20/05) i…

“Konji bili, konji vrani”

Autor - 19/06/2017 0
Autor Ivanka Herceg NOVA GRADIŠKA – “Konji bili, konji vrani”, tradicionalna je manifestacija, održana 18. lipnja u organizaciji istoimene novogradiške…

HRVATSKI RATNI VETERANI

Autor - 21/01/2017 0
Svoje ruke koriste za stvaranje novih vrijednosti BJELOVAR – Treću godinu za redom članovi bjelovarske središnjice Hrvatskih ratnih veterana sa…