BLAGDAN TIJELOVA u župi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije

800 0

NOVA GRADIŠKA – Svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove, spomen na ustanovljnje Euharistije i misterija pretvorbe kruha i vina u Kristovo tijelo i krv, svečano su proslavili i vjernici novogradiške župe Bezgrješnog začeća

Blažene Djevice Marije.

 

U istoimenoj župnoj crkvi središnje misno slavlje predslavio je župnik vlč. Perica Matanović, a suslavio kapelan vlč. Roko Ivanović.

 

U homiliji je vlč Matanović istaknuo kako svaki kršćanin treba biti živa Pokaznica i dodao: “Isus apostolima u nasljđe nije ostavio ni zemlje, ni kuće, ni automobile,.. Što im je ostavio? Sebe sama – Uzmite i jedite od ovoga svi. Ovo je moje Tijelo koje će se za vas predati i uzmite i pijte iz Njega svi, ovo je Krv moja koja će se za vas proliti. Ovo činite meni na spomen!

 

I kada slavimo svetu misu, kao i prvi kršćani, prisjećamo se života Isusa Krista, Isusove muke, suđenja, koje je zapravo montirani proces, Isusa na križu, umiranja na Kalvariji, ali i ono što je najvažnije, sjećamo se Isusovog slavnog uskrsnuća.

 

A što se događa kada blagujemo Tijelo Kristovo, zar nismo tada primili živoga Krista? Zar ne nosimo Isusa svugdje sa sobom kuda god idemo, zar se ne trebaju drugi ugledati na nas koji nosimo Krista ovome svijetu? Tijelo koje blagujemo, Tijelo Isusovo je naša snaga da se odupremo svim napastima i zamkama zloga koje djeluje u ovome svijetu.

 

Neka i ovaj blagdan bude podsjećanje na ono što smo postali, kako trebamo živjeti i kako nam treba biti stalo do toga da spasimo svakoga čovjeka jer Bogu je stalo do svakog stvorenja. Drugi zadatak nas kršćana je stvarati. Jer Bog je stvarao i mi svaki dan stvaramo u ime Božje, dobre međuljudske odnose, ljubav, tamo, kako kaže sv. Franjo, gdje je svađa da donosimo mir, gdje je laž da donosimo istinu, gdje je smrt da donosimo život. Poslanje kršćanina nije samo biti i moliti se u crkvi, nego svakodnevno radosno svjedočiti vjeru”, rekao je, među ostalim, vlč. Matanović.

 

I posvjedočilo je ponosno svoju katoličku vjeru mnoštvo vjernika u svečnoj procesiji koja je prošla cijelim gradom. A u procesiji su bili i prvopričesnici, ministranti, predstavnici mnogih svjetovnih udruga, ali i branitelji, časne sestre, pjevači župnoga zbora, Gradska glazba, predstavnici gradske vlasti, umirovljenici odjeveni u svečane narodne nošnje,… I noseći Presveto, živućeg našega Gospodina, svima su nosili mir, ljubav i zajedništvo.

Related Post

POŽEŠKA BISKUPIJA

Autor - 25/08/2014 0
U župnoj crkvi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Zapolju u župničku službu uveden je fra Josip Poleto, a u župnoj…

MISE ZAHVALNICE

Autor - 05/05/2014 0
POŽEGA, 5. svibnja 2014. – U župama Požeške biskupije po nalogu biskupa Antuna Škvorčevića slavljene su svete mise zahvalnice za…