BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

1773 0

SLAVO0NSKI BROD, 6. studeni 2014. – Neposredna potpora integraciji učenika s teškoćama u redovne razredne odjele”, naziv je projekta koji je predstavljen danas u Velikoj vijećnici županijske uprave.

Aplikant ovog 887.086,50 kn vrijednog projekta je Brodsko-posavska županija koji je projekt kandidirala temeljem Javnog poziva Ministarstva obrazovanja i športa RH, s pozicije Operativnog programa „Jačanje ljudskih potncijala” za programsko razdoblje 2007.- 2013. – prioritet 2 – jačanje socijalnog uključivanja i integracije osoba u nepovoljnom položaju. Ovaj projekt koji se s 85% sredstava financira sredstvima Europskog socijalnog fonda i s 15% iz Državnog proračuna, stvorio je preduvjete za zapošljavanje 17 pomoćnika u nastavi u redovnim razrednim odjelima u 10 osnovnih škola s područja Brodsko-posavske županije.

 

Projekt je već započeo u rujnu ove godine, a trajat će 12 mjeseci. Kako je prilikom pozdravne riječi naglasio župan Danijel Marušić, te viša stručna savjetnica za osnovno školstvo Anica Vukašinović, osim općeg cilja, odnosno povećanja uključenosti i integracije učenika s teškoćama u redovnim školama, projektom se željelo osnažiti kapacitete i podići razina znanja mladih i nezaposlenih osoba na tržištu rada u Brodsko-posavskoj županiji za zanimanje pomoćnik u nastavi. Također, projektom se nastoji pružiti podrška sustavu neposredne profesionalne potpore učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnim školama, ali i općenito podići razina svijesti o potrebi već društvene brige o djeci s teškoćama na lokalnoj razini.

Ciljne skupine ovog projekta bili su prvenstveno učenici s teškoćama u razvoju uključeni u osnovnoškolske programe koji savladavaju nastavni plan i programe škole koju pohađaju, zatim mlade i nezaposlene osobe registrirane na tržištu rada Brodsko-posavske županije, kao i nastavnici razredne i predmetne nastave, te roditelji. U sklopu projekta izrađen je program uvođenja u rad pomoćnika u nastavi sukladno minimalnim elementima plana i programa osposobljavanja, pri čemu se posebna pažnja poklanjala inkluzivnom obrazovanju, karakteristikama učenika s posebnim potrebama, podršci, pravima i suradnji s učiteljima u odgojno-obrazovnom procesu. Nadalje, razrađen je i detaljni plan nastave s naglaskom na radu s djecom s teškoćama, komunikaciji, aktivnostima i socijalnom uključivanju. Jedna od aktivnosti projkta, istaknuto je na današnjem skupu, je i komunikacija i suradnja s predstavnicima medija kroz razne promidžbene i informativn aktivnosti o radu pomoćnika u nastavi i provedbi projekta, a sve s ciljem dodatne senzibilizacije javnosti o problemima djece s teškoćama u razvoju. Krajnji cilj projekta je osigurati njegovu održivost, te nastojati da njegove pozitivne implikacije i učinci postanu praksa, jer se tijekom njegove provedbe nailazilo na puno legislativnih poteškoća. – naglasio je pročelnik UO za obrazovanje Vladimir Štefanek .Na kraju današnje svečanosti, župan Marušić i njegova zamjenica Dunja Magaš, pomoćnicima u nastavi podijelili su i pripadajuće certifikate.

Related Post

Veliki požar na Korčuli

Autor - 06/04/2020 0
Vatrogasci i dalje gase požar na otoku Korčuli, poviše Smokvice, za koji je jučer u ranim jutarnjim satima DVD Smokvica…

Novi dekani Požeške biskupije

Autor - 13/09/2020 0
Autor Požeška biskupija POŽEGA – Po isteku petogodišnjeg mandata Maria Sanića u službi kaptolačkog dekana, Joze Jurića požeškog dekana i…