Brodsko-posavska županija maksimalno transparentna i ove godine

242 0

Autor bpz.hr
Zagreb/Slavonski Brod 16. srpnja 2020. – Institut za javne financije predstavio je 1. srpnja 2020. rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna županija, gradova i općina. Istraživanjem je obuhvaćeno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj. Spomenutim istraživanjem željelo se utvrditi količinu i pravovremenost objavljenih dokumenata, te kvalitetu službenih internetskih stranica lokalnih jedinica. Otvorenost je mjerena brojem objavljenih proračunskih dokumenata na službenim internetskim stranicama lokalnih jedinica u razdoblju od studenog 2019. do travnja 2020. godine, a to su: godišnje izvršenje proračuna za 2018.,polugodišnje izvršenje proračuna za 2019.; prijedlog proračuna za 2020.; i proračun za građane za 2020. Budući a se promatrala dostupnost pet proračunskih dokumenata, razina otvorenosti može se kretati od 0 do 5.
Kako stoji u popratnom dopisu Instituta za javne financije, Brodsko-posavska županija osvojila je maksimalan te joj se čestita na osvojenom priznanju.
Detaljna analiza i metodologija istraživanja objavljena je u newsletteru „Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2019. – travanj 2020.”, a rezultati su dostupni putem interaktivne karte koja se nalazi na web stranici: www.ijf.hr/transparentnost

Related Post