BRZE VOZAČE OBUZDATI ĆE KAMERA: Podvožnjak u središtu jedinstvenog i opasnog prometnog čvorišta i dalje je na čekanju

2442 0

Autor Franjo Samardžić, Foto Jakša Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 10. lipnja 2020. – Problem podvožnjaka ispod željezničke pruga dugo je aktualan prometni i sigurnosni problem i česta tema na aktualnom satu Gradskog vijeća. Budući se radi o županijskoj cesti, a nikako se ne može riješiti bez Hrvatskih željeznica gradska vlast, često se čulo na sjednicama, ulaže napore kako bi se taj prometni problem riješio na tom nivou. Bude li se čekala najavljena modernizacija željezničke pruge na dionici Okučani – Vinkovci, koja, uz rješavanje pružnih prijelaza uključuje i modernizaciju željezničkih kolodvora, pitanje je koliko će se dugo čekati na rješavanje prometnih problema i podvožnjaka koji se nalazi u središtu jedinstvenog , nepreglednog i opasnog prometnog čvorišta.
Postavljena signalizacija upućuje vozače na uvjete vožnje koji jamče sigurnost, ali ih se rijetki vozači pridržavaju. Ponajprije se to odnosi na ograničenje brzine od 30 kilometara, koju rijetko koji vozač poštuje. Nisu stoga rijetke ni prometne nesreće. Neoprezni vozači teretnih vozila neoprezno uđu u podvožnjak i zaglave se s vozilom. Ima i drugih nesreća pogotovo sa južne strane gdje je križanje Željezničke sulice sa ulicama Maksimilijana Benkovića i Kralja Zvonimira sa pješačkim prijelazima. Dodajmo da je u podvožnjaku, doduše ograđena, pješačka staza, a u Bekovićevoj ulici i željeznički kolosijek.
Razlog nesrećama je gotovo uvijek prekoračenje brzine. Bio je to razlog da Igor Babić (SDP) na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća zatraži u ime Mjesnog odbora Jug postavljanje kamere kako bi se obuzdali brzi vozači, a od gradonačelnika da se očituje o problemu izgradnje nadvožnjaka i prometne sigurnosti.
-U Kovačevcu gdje je postavljena kamera surađivali smo na način da je MUP financirao kameru, a Grad je priključak u iznosu između 6 do 7 tisuća kuna. Zatražit ćemo da MUP postavi kameru, a u koliko je potrebno o tome obavijestiti i Županijsku upravu za ceste, a Grad će kao u Kovačevcu financirati priključak.
Što se tiče nadvožnjaka za Grad je on strateški projekt vrijedan oko 30 milijuna kuna. Njegov nositelj su Hrvatske željeznice i Županija, a Grad sudjeluje sa 10 posto. Ministarstvo prometa treba dati suglasnost.. Bio sam u nekoliko navrata s ministrom Butkovićem, koji za problem zna, ali projekt nije prošlo u državnom proračunu – odgovorio je gradonačelnik Vinko Grgić i dodao da je uspio, s obzirom na novonastalu situaciju i parlamentarne izbore, u političkoj grupaciji kojoj pripada (SDP), ubaciti taj projekt, kao jedan od pet strateških projekta nove Vlade u 5. izbornoj jedinici.

Related Post

GRADSKA GLAZBA

Autor - 22/05/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 22. svibnja 2016. -Novogradiščani, ali i svi koji su bili u našemu gradu 21. svibnja mogli su prijepodne…

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Autor - 23/08/2016 0
SLAVONSKI BROD, 23. kolovoza 2016. – Brodsko-posavska županija uspješno je provela je projekt „Zajedno danas za sutrašnje zapošljavanje” financiran iz…