CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB U PROJEKTU VRIJEDNOM 1,6 MILIJUNA KUNA: Prostor Timu za udomiteljstvo i mladim osobama s poremećajem u ponašanju

4574 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 23. kolovoza 2018. – Danas je predstavljen projekt pod nazivom. „Intenziviranje procesa deinstitucionalizacije“ i potpisani ugovori s izvođačima radova i nadzorom. Konkretno, radi se o projektu vrijednom 1.625.717,30 kuna čijom će realizacijom Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška dobiti novi, uređen i opremljen prostor koji će biti namijenjen Timu za udomiteljstvo i mladim osobama s poremećajem u ponašanju koje imaju potrebu za smještaj u domove i udomiteljske obitelji.

Projekt se financira iz Kohezijskog fonda putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, te sredstvima Grada Nova Gradiška koji je osigurao i prostor.

Prostr za edukativni i individualni rad sa udomiteljima

-Radi se o prostoru u Ulici slavonskih graničara koji je u jako lošem stanju. Dobit će se suvremen prostor-zgrada koja će mati dva uredska prostora za djelatnike udomiteljskog tima, prostr za edukativni i individualni rad sa udomiteljima. Prostor će biti opremljen suvremenom opremom koja je nužna za rad administrativnog osoblja, i koja će ubrzati procese njihovog rada, osigurati kvalitetniji rad na terenu i povećati efektivnost. Osigurat će im se prijenosnih računala i novo vozila za rad na terenu. Vjerujem da će to utjecati na motivaciju ljudi koji čine taj tim, te da će biti poticaj za nove ideje i novi projekte slijedeće godine – kazala je Senka Vranić u ime tvrtke Sintagma koja je izradila projekt.

Smanjiti potrebu za smještajem djece u domove ili u udomiteljske obitelji

-Zadovoljstvo mi je da smo došli u fazu potpisivanja ugovora s izvođačima radova i provoditeljem nadzora, te da krećemo u realizaciji onoga što želimo napraviti. Kada smo vidjeli natječaj, koji je bio više nego povoljan, osjetili smo potrebu da se javimo i pokušamo unaprijediti dijelove rada Centra za socijalnu skrb. U ovom slučaju radi se o udomiteljstvu i proširenju Tima za udomiteljstvo s ciljem da se smanji potreba za smještajem djece u domove ili u udomiteljske obitelji. Radi se, dakle, o procesu deinstitucionalizacije u RH. Trenutno imamo smješteno u domovima i udomiteljskim obiteljima između 35 i 40 djece s poremećajem u ponašanju i 26 djece iz obitelji s lošijim materijalnim prilikama koja su smještena po Zakonu o socijalnoj skrbi.

Ovo je jedinstven slučaj u Hrvatskoj. Koristim stoga prigodu zahvaliti se svima koji su mi pomogli. Projekt je jedinstven po tome što se realizira u suradnji nekoliko službi, institucija i Ministarstava. Prije svega zahvaljujem Gradu, jer je dao prostor koji će se urediti, Ministarstvu koje nas je podržalo, Upravnom vijeću i predsjednici mr. Ljiljani Lukačević uz čiju smo podršku i razumijevanje krenuli u ovaj projekt.

Pred ovu tiskovnu konferenciju saznao sam od kolegice Renete Puljko, ravnateljice Kuće od sretnih ciglica, bivšeg Dječjeg doma Slavonski Brod, da su potpisali ugovor i da se u drugom dijelu ove zgrade ide na uređenje dnevnog boravka. To će omogućiti da djeca iz naših sela, od Okučana do Nove Kapele, koja imaju potrebu za smještaj, dakle, svi oni koji nemaju adekvatne uvjete za skrb i učenje u svojoj kući, ovdje mogu boraviti. Kapacitet je desetak korisnika, a zaposlit će se i određeni broj ljudi. Time ćemo u potpunosti ćemo zaokružiti ovu priču.

Osim prostora, koji je problem Centru za socijalnu skrb, olakšat će se i rad Timu za udomiteljstvo jer odlazi u novi prostor. U sklopu projekta ćemo dobiti i službeno vozilo za terenski rad. Ovaj projekt će u konačnici donijeti puno dobroga. To je jedan vid dobre suradnje Grada, Centra , Ministarstva i EU fondova – kazao je Branko Medunić, direktor Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška.

U ovom projektu su nam najznačajnija djeca bez odgovarajuće skrbi

-Svemu što je dobro za naš grad dajemo zeleno svjetlo. Radimo mnoge projekte za sve ciljane skupine, kao nositelji ili partneri. Od početka smo u ovom projektu dali sebe i svoj doprinos kroz prostor i mijenjali odluke kako bismo zadovoljili uvjete natječaja, dobili što više bodova da u konačnici projekt prođe. Uz prostor kao partner financiramo i dio aktivnosti, a na raspolaganje dajemo sve naše znanje, vještine i iskustvo. Ovo je jedan u nizu projekata koje ćemo raditi.

Važno je istaknuti održivost projekta koji će poboljšat kvalitetu života u našem gradu i našoj lokalnoj zajednici. U ovom projektu su nam najznačajnija djeca bez odgovarajuće skrbi. Nadam se da ćemo i s ovim projektom opravdati titulu „Grad prijatelj djece“ – kazala je zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina , čestitajući u ime Grada na provedbi projekta i dodala da očekuju uspješnu suradnju i na idućim projektima.

Lijep primjer iskrene suradnje za dobrobit lokalne zajednice

-Projekt će u svakom pogledu poboljšati kvalitetu socijalnih usluga u našem gradu. Upravno vijeće je pratilo sve pripremne aktivnosti da bismo došli do današnjeg dana. Prepoznali smo entuzijazam, ne samo ravnatelja Centra za socijalnu skrb već i djelatnika Centra i Sintagme koja je pripremila cijeli projekt.

Kao vanjski suradnik Centra i predsjednica Upravnog vijeća mogu reći da je ovo jedna zaista lijepa priča u našem gradu, kako je zamjenica rekla, Gradu prijatelju djece i gradu koji je uistinu temelj udomiteljstva. Drago mi je vidjeti, ne samo proširenje infrastrukture u smislu posebnih kapaciteta, nego kroz ovaj projekt podržati u ime Upravnog vijeća aktivnosti koje slijede, sve brojne stručne aktivnosti koje će pojačati kapacitete stručnjaka i Tima za udomiteljstvo, ali u svakom slučaju poboljšati kvalitetu, ne samo roditelja nego i udomitelja u ovom gradu.Čestitam svima koji su se trudili i zahvaljujem im se u ime Upravnog vijeća, Gradu i Ministarstvu . Ovo je jedan lijep primjer iskrene suradnje za dobrobit lokalne zajednice- kazala je mr. Ljiljana Lukačević, predsjednica Upravnog vijeća Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška.

Korisnik projekta je Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška, a razdoblje provedbe projekta je 1. 7. 2017. – 1. 3. 2019. godine. Izvođači radova su Klindžić gradnja Rešetari i Obrtnička radionica T-montaža Giletinci.

Related Post

GRADSKA PRIZNANAJ 2013.

Autor - 07/01/2014 0
Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća upriličenoj u povodu Dana Grada Grb grada uručen je predstavnicima Taekwondo klubu „Vukovi“. Klub je…