DAN POLJA PIVARSKOG JEČMA

1601 0

NOVA GRADIŠKA, 25 svibnja 2015 – Jučer je, po petnaesti put, u organizaciji Poljoprivredno-prehrambenog kompleksa i Tvornica slada Slavonija slad održan Dan pivarskog ječma.

 

Bilo je to još jedno tradicionalno druženje proizvođača-kooperanata pivskog ječma iz cijele Hrvatske sa predstavnicima PPK Nova Gradiška, koji organizira i potiče proizvodnju pivskog ječma i Tvornica slada Slavonija slad koja je njegov potrošač, te poslovni partneri. Bili su tu i proizvođači piva. Bila je to još jedna promocija pivarskih ječmova koji se proizvode za potrebe Slavonija slada.

 

Kao i prethodnih godina razgovaralo se o aktualnostima u proizvodnji, a struka je govorila o mjerama s kojima se treba unaprijediti proizvodnja kvalitetnog pivskog ječma kao prvog u lancu proizvodnje kvalitetnog slada i na kraju piva. Okupili su se, dakle, na edukativnom godišnjem druženju svi dionici uspješne priče od ječma, pivskog slada do piva. Proizvođači su bili na pokusnom polju raznih vrsta ozimog i jarog ječma. Proizvođače, među kojima su bili i saborski zastupnik Davor Vlaović, novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić i glavni menadžer Frederic Moulin, pozdravili su Vlado Bićanić, direktor Slavonija slada i Danko Vincetić, direktor PPkompleksa.

-Sa posebnim veseljem pozdravljam sve prijatelje i goste s kojima se susrećemo na ovom mjestu već dvadeset godina ispred jedine tvornice slada u Hrvatskoj, ali ne i jedine u svijetu jer smo dio velike obitelji Axereal, francuske kooperative, koja okuplja više od 13 500 kooperanata. Sretan sam da smo nakon dugog puta došli jako blizu cilja kojeg ćemo dostići, pretpostavljam, u skorijoj budućnost, a to je samodostatnost u proizvodnji ječma za potrebe industrije slada u Hrvatskoj. Već niz godina napredujemo značajno i vidljivo, kako u količinama, efikasnosti proizvodnje tako i u prinosima. To smo postigli zajednički sa svim proizvođačima, mi u industriji slada, naša sestrinska firma PPK koja je nosilac razvoja i tehnologije zajedno s vama kao i našim kupcima, hrvatskom industrijom piva, koja je prihvatila i prepoznala naše domaće potencijale u proizvodnji. Bez toga ne bismo ostvarili ovako značajan napredak – rekao je direktor Vlado Bićanić.

 

-Što reći nakon prošle godine koja je bila rekordna i po prinosu i po kvalitetu? Svaka godina je specifična i mi ne znamo što će se unaprijed desiti. Obilazimo polja i snimamo situaciju. Ove godine imamo najviše ugovorenih površina pivarskog ječma, 11.000 ha ozimih i jarih ječmova. Vremenske prilike su te koje određuju kako će se sve odvijat – rekao je Danko Vincetić i proizvođačima poželio dobru žetvu.

 

Proizvođači pivskog ječma imali su priliku slušati stručna predavanja o uzgoju, prinosima, problemima kojima se ove godine susreću u proizvodnji i naporima koji se ulažu u unapređivanju proizvodnje pivskog ječma. Predavanja su održali prof. Alojzije Lalić s Poljoprivrednog instituta Osijek i dipl. inz. Antun Krmpotić iz Nove Gradiške.

 

Ovogodišnje okupljanje bilo je prigoda da se nagrade najuspješniji proizvođači. Petar Pranjić iz Novog Čeminca, Nanad Mančec iz Nedelišća i Josip Kolarec iz Bapske dobitnici su Zlatnog klasa kao najuspješniji proizvođači pivskog ječma.

 

TS „Satir“ iz Davora doprinio je ugodnom raspoloženju i druženju

Related Post

SASTANAK SELJAČKIH UDRUGA

Autor - 03/08/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 3. kolovoz 2013. – Jučer su se u Novoj Gradiški sastali predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore i brojnih seljačkih…

SLAVLJE U HRVATSKIM ŠUMAMA

Autor - 18/09/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 18. rujna 2015. – Danas je na prigodnoj svečanosti obilježen završetak radova na razminiranju šume Prašnik. Ravnatelj Hrvatskog…