DANAS JE CVIJETNICA: Počinju dani intenzivne priprave za Uskrs, najveći kršćanski blagdan

485 0

U novogradiškoj župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije vjernici danas mogu ispred oltara ili po naslonima klupa ostaviti buketiće grančica ili cvijeća. Na misi će biti blagoslovljeni i tijekom dana mogu ih pokupiti.

Autor Franjo Samardžić, Foto Župa BZBDM

NOVA GRADIŠKA , 5. travnja 2020. – Danas je  Cvjetnica, prvi dan  Velikog tjedna  kojom počinju dani intenzivne priprave za Uskrs, najveći kršćanski blagdan.  Kršćani vjeruju u uskrsnuće od mrtvih i temelje ga na Isusovu uskrsnuću.

Crkva se na Cvjetnicu spominje Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisanog u sva četiri Evanđelja, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Kad je Isus ulazio u Jeruzalem, narod ga je dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je išao jašući na magarcu. U spomen na taj događaj, na Cvjetnicu se prije mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama, a običaj je da vjernici blagoslovljene grančice ponesu u svoje domove i stave na križ na zidu, a dio odnesu u staju i polja.

Ove godine zbog epidemije koronavirusom sve se  promijenilo.

Budući da su u skladu s Odredbama Hrvatske biskupske konferencije u svezi sa širenjem bolesti COVID-19 od 19. ožujka 2020. godine, a u cilju izbjegavanja širenja navedene bolesti i očuvanja zdravlja stanovništva, do daljnjega otkazane sve svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučkih pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i sastanci, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenom, vjernici će tijekom ovog vremena u Požeškoj biskupiji  biti povezani sa svojom župom i biskupijom putem javnih medija.

Unatoč socijalnoj odvojenosti, fizički odvojeni, ali ne razdvojeni, vjernici slave Cvjetnicu.

U novogradiškoj župi  Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije vjernici danas mogu  ispred oltara ili po naslonima klupa ostaviti buketiće grančica ili cvijeća. Na misi će biti blagoslovljeni i tijekom dana mogu ih pokupiti. Presveti oltarski sakrament bit će cijeli dan izložen  na molitvu i štovanje  u niši glavnog oltara. Možete doći i pomoliti se tijekom dana uz preporuku – ne više od 10 ljudi na razmaku od dva metra.

-Na taj način ćemo ipak biti duhovno povezani, a mi vaši svećenici ćemo moliti za vas i vaše obitelji  – poručuju iz župe.

Cvjetnicom počinje Veliki tjedan. On je spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt. Posebno se slave Veliki četvrtak, Veliki petak i vazmeno ili uskrsno bdijenje.

Prema preporuci požeškog biskupa msgr. Antuna Škvorčevića od 20. ožujka vjernici imaju mogućnost putem interneta svakodnevno pratiti svetu misu iz požeške Katedrale u 18.30 sati, kojoj prethode prigodni programi i pobožnosti. Prijenosi se mogu pratiti putem biskupijskog portala (https://pozeska-biskupija.hr/) ili Facebook stranice Požeške biskupije (https://facebook.com/pozeska.biskupija/).

 

 

 

Related Post

PRONAĐEN UKRADENI BAGER

Autor - 20/07/2017 0
SLAVONSKI BROD – Jučer, 19. srpnja 2017. godine oko 18,45 sati u šumskom predjelu između Ruščice i Trnjanskih Kuta, policijski…